Kardiyologlar, kalp hastalıkları için çeşitli uyarılarda bulunuyor. Örneğin, kontrolsüz tansiyon, ailevi kalp hastalığı riskleri, kolesterol yüksekliği gibi durumlar, diğer kalp krizi risk faktörleri, sigara içmek veya elektronik sigara kullanmak gibi davranışlar kalp rahatsızlıklarına yol açabilir diyorlar. Ancak, bunların yanı sıra bir alışkanlık daha var ki, kalp sağlığınız için oldukça tehlikeli: buda aşırı alkol tüketimi.
Yeni bir araştırma, “aşırı alkol tüketiminin“ aritmiler yani düzensiz kalp atışlarına yol açabileceğini ve bu durumun beklenenden daha uzun sürüp, ciddi sağlık problemlerine sebep olabileceğini gösterdi. Araştırma, Almanya’da gerçekleştirildi ve 2024 yılının Ekim ayında Avrupa Kalp Dergisi’nde yayımlandı. Çalışmada, yoğun alkol tüketimi planlanan 193 kişiye elektrokardiyogram (EKG) monitörleri takıldı. Araştırma sonunda, katılımcıların yüzde beşinden fazlasında klinik olarak anlamlı aritmiler tespit edildi.
Tatil Kalbi Sendromu
Aşırı alkol tüketimi sonrasında ortaya çıkan kalp ritmi bozukluklarına verilen isimdir. Bu durum genellikle tatillerde, partilerde veya aile ziyaretlerinde bol bol yemek ve alkol alınması sonucu görülür. Atrial fibrilasyon gibi kalp ritmi bozukluklarına yol açabilir ve bu durum acil servise başvuru gerektirebilir.
Bu sendromun belirtileri arasında nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve çarpıntı yer alır. Ancak, alkol tüketiminin kesilmesi ve yeterli sıvı alınması ile genellikle kendiliğinden düzelebilir. Ama bazı kişilerde atriyal fibrilasyon felç ve inmeye sebep olabilir.
Aşırı Alkol Tüketiminin Etkileri Neler ?
Alkol, otonom sinir sisteminin dengesini bozarak kalp kasını uyarır ve elektrik sinyallerini etkileyebilir. Alkol, sempatik yanıtı (adrenalin salınımı) harekete geçirerek kalp kasını tahriş eder ve elektrik sinyallerini bozuyor.
Neden Aritmiler Ciddi Bir Sorundur?
Özellikle atriyal fibrilasyon denilen çok tehlikeli bir ritm bozukluğu vardır. Bu durumun felç ve kalp yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar için risk teşkil eder. Aritmiler tekrarladıkça, kalp yapısında değişikliklere neden olabilir ve uzun vadeli kardiyovasküler riskleri artırabilir.
Aritmi Belirtileri Neler? Bu Belirtiler Varsa Ne Yapılmalı?
Aritmi belirtileri arasında kalp çarpıntısı, düzensiz kalp atışı, göğüs ağrısı ve baş dönmesi bulunur. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, yorgunluk, bayılma, nefes darlığı, terleme gibi belirtiler de görülebilir. Bu belirtileri fark ederseniz, hemen acile başvurmanız önerilir.
Önleyici Tedbirler
Bu durumu önlemek için, içki içerken miktarı sınırlamak veya daha yavaş içmek en iyi yöntemdir