Yeni bir bilimsel çalışmaya göre, önemli uyku sorunları yaşayan yaşlı yetişkinler ve gün içinde aşırı uykulu olan, uyuklayan kişilerde, motorik bilişsel risk sendromu (MCR) adı verilen bir durum ortaya çıkıyor. Buda demans (bunama) öncesi bir durum için daha yüksek risk anlamına geliyor. MCR hastalığı daha yavaş yürüme hızı ve bazı hafıza sorunları ile karakterize. Yaşlı kişilerde gündüz aşırı uykululuk hali ve gün içinde aktivitelere karşı heves eksikliği belirtileri ile ortaya çıkıyor. Bu hastalık bunama işaretçisi.
Çalışmada 445 katılımcı yer aldı ve tümü demans (bunama) tanısı almamışlardı. Katılımcılar uyku alışkanlıkları hakkında anket doldurdular. Çalışma 76 yaş ortalamasına sahip katılımcılarda gerçekleştirildi. Aşırı gündüz uyku hali olan bireylerin ki bunlar uyku problemi olan kişiler, uyku sorunları olmayanlara göre MCR geliştirme olasılığı üç kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Uykusuzluk kişiyi demans ( bunama ) habercisi MCR hastalığına itiyor. Sonunda kişi MCR hastalığundan demansa (bunamaya) doğru gidiyor.
Kronik Uyku Bozuklukları Genç Yaşlarda da Varsa İlerde Bunamaya Sebep Olur mu ?
Evet. Araştırmalar 40’lı veya 50’li yaşlardaki kişilerde uyku bozukluklarının daha sonraki yıllarda bilişsel gerileme için erken göstergeler veya risk faktörleri olabileceğini gösteriyor. Kronik uyku bozuklukları (uyku apnesi, uykusuzluk) bilişsel sağlık üzerinde uzun vadeli olumsuz etkilere sahip olabilir. Orta yaşta daha sağlıklı uyku için iyi bir stres yönetimi, orta düzeyde her gün düzenli egzersiz ve günde 7-8 saat kaliteli temiz uykuya dikkat edilmesi önerilmektedir. Uyku bozukluklarının giderilmesi gerekmektedir. Uyku apnesi ve uykusuzluk gibi durumların acilen düzeltilmesi gerekmektedir. Aksi durumda beynin bilişsel fonksiyonları yavaş yavaş geriliyor. Ve yaşlılıkta bunamaya sebep oluyor.