Yeni bir araştırmaya göre, oturmak yerine günde otuz dakika gibi kısa bir süre orta düzeyde egzersiz yapmak bile kalp sağlığını somut bir şekilde iyileştiriyor. University College London’un yaptığı bir araştırmaya göre otururken kalkıp bir kaç on dakika egzersiz yapmak bile kalp sağlığını olumlu etkiliyor. Araştırmacılar, bir gün boyunca yapılan davranışların bir hiyerarşisini belirlemişler ve orta-yoğunlukta aktivitenin kalp sağlığına en çok fayda sağladığını, hafif aktivite, ayakta durma ve uyumanın ise hareketsiz davranışın olumsuz etkisine kıyasla daha faydalı olduğunu bulmuşlardır.
Araştırmacılar, 24 saatlik gün boyunca farklı hareket kalıplarının kalp sağlığına nasıl bağlandığını değerlendiren ilk çalışmayı gerçekleştirdiler. Çalışma, 15,246 kişiyi kapsayan altı çalışmadan elde edilen verileri analiz etti. Araştırmacılar, bir bireyin bir hafta boyunca bir davranışı başka bir davranışla ne kadar değiştirdiğini modellediler ve her senaryo için kalp sağlığı üzerindeki etkiyi tahmin ettiler. Sedanter yani hareketsiz bir hayat tarzının yerine, hafif bir orta-yoğunlukta aktivitenin bile kalp sağlığı üzerinde fark edilir bir etkisi olduğu ortaya çıktı. Örneğin, ortalama bir vücut kitle indeksine sahip 54 yaşındaki bir kadın için, 30 dakikalık bir hareketlenme, vücut kitle indeksinde 0.64’lük bir azalmaya (yüzde 2.4’lük bir fark) sebep oldu. Günlük oturma veya yatma süresinin 30 dakikasını orta veya yoğun egzersizle değiştirmek, bel çevresinde 2.5 cm (yüzde 2.7) azalmaya veya glikozillenmiş hemoglobinde 1.33 mmol/mol (yüzde 3.6) azalmaya dönüşebildiği ortaya çıktı.
ÖZET : Orta-yoğunlukta aktivitenin kalp sağlığına en çok fayda sağladığını ortaya çıkardı. Hafif aktivite, ayakta durma ve uyumanın ise hareketsiz oturmaya kıyasla daha faydalı olduğunu bulundu. Yani kalp sağlığı için uyumanın bile oturmaktan daha faydalı olduğu ortaya çıktı.