Yüksek tuz tüketimi, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı ve kalp yetmezliği gibi birçok sağlık sorunuyla ilişkilidir. Yapılan yeni bir bilimsel araştırmaya göre, yemeklerde tuz kullanan kişilerin, hiç veya çok az tuz kullananlara kıyasla ilerde kronik böbrek hastalığı riskinin %29 daha yüksek olduğunu buldu.
Araştırmada, İngiltere’de yaşayan 465.288 kişi 12 yıl boyunca izlendi. Katılımcıların hiçbiri araştırmaya başladığında kronik böbrek hastalığına sahip değildi. Katılımcılardan, yiyeceklere ne sıklıkla tuz eklediklerini kendi kendilerine bildirmeleri istendi. Araştırmacılar, bireyler ne sıklıkla tuz kullanırsa kullansın, “asla veya nadiren” dışında herhangi bir şeyle cevap verirse, kronik böbrek hastalığı riskinin arttığını buldular.
Bu risk, insanlar tuz kullandıkça da arttı ve “yemeklerde her zaman tuz kullanırım diyenlerde” riskin en yüksek artışla ilişkili olduğu görüldü. Bu araştırma, yemeklerde tuz kullanımının kronik böbrek hastalığı riskini artırabileceğini gösteriyor. Yemeklere tuz atarken böbreklerinizi düşünün.
Peki Bir İnsan Günde En Fazla Ne Kadar Tuz Almalı ?
Amerikan Gıda İlaç Birliği günde ideal olarak 2.3 gram tuz alınması gerektiğini söylüyor. 5 gramı geçmemek lazım. Yediğimiz gıdalardan zaten alıyoruz. Bizde sadece ekmekle alınan tuz miktarı günde ortalama 7.2 gram. Bu sebeple yemeğe tuz eklemek son derece sakıncalı.
Fazla Tuz Tüketenlerde Başka Hangi Hastalıklar Olur ?
Fazla tuz tüketimi, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, kalp hastalığı ve felç gibi birçok sağlık sorunuyla ilişkilidir.