Yeni Çalışma: Uçuk Virüsü Beyne Nasıl Yayılıyor? Hangi Ciddi Hastalığı Tetikliyor?

Fransa’da yapılan bir araştırmada, HSV-1 (Herpes Simplex Virüsü Tip 1) uçuk virüsünün beyin üzerindeki etkileri incelendi ve bu virüsün Alzheimer hastalığına neden olabileceği sonucuna varıldı. Herpes simplex virüsü (HSV-1) enfeksiyonu, güncel bir çalışmaya göre yaşlı bireylerde demans yani bunama riskini iki katına çıkarabilir.

Nasıl Bir Hastalıktır? Nasıl Bulaşır ?

HSV-1 (Herpes Simplex Virüsü Tip 1)  uçuk virüsü , cilt ve mukozalarda içi su dolu keseler oluşturan bulaşıcı bir hastalıktır. Cilt teması ile bulaşır. Çok nadiren cinsel ilişki yolu ile bulaşabilir. HSV Tip 2 ise cinsel ilişki ile bulaşır.

Uçuk Beyne Nasıl Giriyor ?

Yapılan araştırma sonucunda HSV-1 (Herpes Simplex Virüsü Tip 1) virüsün beyne iki yolla trigeminal sinir (koku alma siniri) ve görme sinir (optik sinir) aracılığı ile girdiği tespit edildi. Ancak enfeksiyonun bu süreçten sonra beyinde nasıl yayıldığı belirsizliğini korumaktadır. Araştırmalar gerekmektedir.

Beyinde En Ağır Ne Yapabilir ?

En ciddi vakalarda, HSV-1 (Herpes Simplex Virüsü Tip 1) virüsü, iltihabın tüm beyni etkilediği yaşamı tehdit eden bir durum olan ensefalite neden olabilir. Buda beyne ciddi hasar verebilir.

Uçuk Tedavisi

HSV-1 (Herpes Simplex Virüsü Tip 1) tedavisinde, antiviral ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, virüsün çoğalmasını engelleyerek aşılanma süresini kısaltır ve belirtileri hafifletir. En yaygın kullanılan antiviral ilaçlar arasında asiklovir, valasiklovir ve famciklovir yer alır. Bu ilaçlar, oral veya topikal (dökülmeli) formda kullanılabilir.

Ayrıca, doğal tedavi yöntemleri de önemlidir. Bu yöntemler arasında, enfeksiyon alanını temiz ve kurutmak, antiviral mukozel ointmanlar kullanmak ve ağrı kesici veya anti-enflamatuvar maddeler kullanmak yer alır.

Tamamen İyileşir mi ?

HSV-1 (Herpes Simplex Virüsü Tip 1)  virüsü enfeksiyonları genellikle kalıcıdır ve tekrarlayan belirtilerle karakterizedir. Bu nedenle, tedavi genellikle belirtilerin yönetilmesine odaklanır. Bu sebeple tedavi edildiği sürece hem bulaşması hem de vereceği hasarlar az olur. Uçuk çıktıkça tedavi etmek gerekir. Stres ve antibiyotik kullanımında, aşırı güneşe maruz kalmada tekrar tekrar ortaya çıkabilir.

❏  Kaynak : Journal Of Virology


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu