Sivirisinekle Bulaşan Batı Nil Virüsü Tehlikesi ? Sivrisinekler Hangi Sıcaklıkta Ölür?

BATI NİL VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR ?

Batı Nil virüsü sivrisineklerle bulaşır. İnsanların çoğu Batı Nil Virüsü (BNV) ile enfekte sivrisineğin ısırması ile hastalanırlar.

SİVRİSİNEKLER BATI NİL VİRÜSÜNÜ NEREDEN ALIR ?

Göçmen kuşları ısıran sivrisinek hastalığı alır. Daha sonra bu sivrisinek insanı ısırırsa hastalık insanları da bulaşmış olur. Bulaşma zinciri:
Göçmen Kuşlar -> sivrisinek -> insan

SİVRİSİNEKLER ÜLKEMİZ İÇİN NE ZAMAN RİSK TEŞKİL ETMEZ ? HANGİ MEVSİMDE SİVRİSİNEK OLMAZ

Ülkemizde hava sıcaklığı 10 derecenin altına düştüğü zaman sivrisinekler yaşayamaz. Bu sebeple hava sıcaklığı 10 derecenin altına indiğinde risk çok azalmış oluyor. Bu sebeple havaların ısındığı Batı Nil virüsüne en çok haziran- eylül döneminde rastlanmaktadır. Ancak küresel ısınmadan dolayı sivrisineklerin kasım ayına kadar da yaşadığını unutmamak gerekir. Bu sebeple HAZİRAN-KASIM arası demek daha doğru olacaktır.

SİVRİSİNEK ISIRINCA NE ZAMAN HASTALIK BAŞLAR ? BATI NİL VİRÜSÜNÜN KULUÇKA SÜRESİ NE KADAR ?

Kuluçka süresi 2-14 gün, sıklıkla 2-6 gündür. Bu süre bazı tıbbi nedenlerle bağışıklık sistemleri etkilenmiş kişilerde daha uzun olabilir. 20 güne çıkabilir.

HER ISIRILAN HASTA OLUYOR MU ?

HAYIR … Virüsle enfekte olmuş insanların çoğunda (%70-80) hiçbir belirti görülmez.

ADI NEDEN BATI NİL VİRÜSÜ ?

1937 yılında Uganda’nın Batı Nil Bölgesinde

BATI NİL VİRÜSÜNÜN BELİRTİLER

  • Baş ağrısı
  • Yüksek ateş
  • Ense sertliği
  • Oryantasyon (odaklanma) bozukluğu
  • ishal
  • Eklem ağrıları
  • Kusma gibi belirtilerle kendisini gösteriyor.

HASTALIK KİŞİDEN KİŞİYE ŞİDDETİ DEĞİŞEN BİR KLİNİK SEYİR GÖSTERİYOR. HASTALIĞIN SEYRİ

1. Hasta kişilerin % 90 da hastalık hafif belirtiler ile devam eder. Bunlar ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, kusma ve döküntüler olabilir.
2. Hastalığa yakalananların % 10 da ise hastalık nörolojik belirtiler ortaya çıkar ve hastalık ağır geçer. Virüs bulaşmış kişilerin %1’inden azında ensefalit (beyin iltihabı) veya menenjit (beyin ve omurilik zarı iltihabı) gibi ciddi bir nörolojik hastalık gelişir. Menenjit yada ensefalit geçirenlerde belirtiler: baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, oryantasyon bozukluğu, koma, titremeler, nöbetler veya felçtir.

BATI NİL VİRÜSÜNÜN TANISI

Kanda ve beyin omurilik sıvısında bu hastalığa karşı oluşan antikorlarla hastalığın tanısı konur.

BATI NİL VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Bu hastalığın tedavisi veya iyileştiren bir ilacı yoktur. Hasta kişiler hastaneye alınarak destekleyici tedavilerle hayatta tutulmaya çalışılır. Kişinin bağışıklık sistemi hastalık ile mücadele eder.

BATI NİL VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI

1. Vucudunuza haziran kasım ayları arasında sivrisinek kovucu sürebilirsiniz. DEET, picaradin, IR3535 ve bazı limon okaliptus ağacı yağı ile para-menthane-diol gibi.. Ayrıca zzun kollu giyecekler yada uzun pantolon sizi koruyacaktır.
2. Camlara tel sineklik takarak içeri girip sizi ısırmaların önleyebilirsiniz
3. Sivrisineklerin üreme alanı su birikintilerdir. Bu sebeple çiçeklik, oluklar, kovalar, havuz örtüleri, evcil hayvan ve kuşların su ve yemek kaplarının içinde birikmiş suları boşaltarak üremelerini önleyebilirsiniz.

KAMUNUN TEDBİRLERİ

Özellikle belediyeler sivrisineğe karşı ilaçlama yaparak bunların üremesini önlüyor. Ayrıca çevrede bulunan bataklıkların kurutulması da sivrisineklerin üremesini önleyerek sivrisinek ile bulaşan diğer tüm hastalıkları da azaltacaktır. Burada belediyelere büyük iş düşüyor.

ÜLKEMİZDE BATI NİL VİRÜSÜ HASTALIĞI NE DURUMDA ? SAĞLIK BAKANLIĞININ AÇIKLAMASI:

Aşağıdaki açıklama Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmıştır:
“Salgın bölgeleri başlıca kuş göç yolları üzerinde yer almaktadır. Kuşlar virüsün esas konağıdır. Sivrisinekler taşıyıcı kuşlardan beslenirse, virüsü alarak insanlara bulaştırabilmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 3-14 gündür. Virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 80’inde herhangi bir belirti görülmez. Hastaların yaklaşık yüzde 20’sinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma, ciltte döküntü görülebilir. Yaklaşık bir haftada iyileşme beklenir. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur, destek tedavisi esastır. Çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da görülen BNV, ülkemizde ilk olarak 2010 yılında tespit edilmiştir. 2018’de başta İtalya ve Yunanistan olmak üzere Avrupa ülkelerinde vaka sayıları artmış, aynı yıl Türkiye’de de 26 vaka görülmüştür.”

SİVRİSİNEKLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR

  • Sıtma
  • Batı Nil Virüsü
  • Layşmanyaz (tatarcık denilen sinek türü ile bulaşıyor)
  • Sindbis Hastalığı (Culex türü sivrisinekler yoluyla bulaşıyor.)
  • Sarı humma (Aedes sivrisinekleri ile bulaşır)
  • Dang humması (Aedes sivrisinekleri ile bulaşır)
  • Zika (Aedes sivrisinekleri ile bulaşır) –
  • Chikungunya

BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu