Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı bu yıl birden artmaya başladı. Geçen yıllara göre artış belirgin. 2020 de Geçtiğimiz yıl, yıl boyunca görülen KKKA vaka sayısı, bir ayda görüldü. Sivas’ta kene ısırması soncu KKKA tanısı konulan hasta sayısı yaklaşık 100’e ulaştı. Korona hastalığından çok daha tehlikeli ve ölümcül bir virüs hastalığı. Kenelerden geçiyor. Bu yılki artışın nedenleri araştırılıyor. Bizde somut bir açıklama olursa sitemizden artışın nedenini duyuracağız.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir ?
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan bir virüsle bulaşan bir hastalıktır. Kişiye kene ısırması sonucu virüs bulaşır.
Bulaştıran Kenelerin Özelliği Nedir ? Hangi Hayvanlardan Geçer ?
Bulaştıran 30 kene türü mevcuttur. Keneler Sığır, koyun ve keçi gibi çiftlik hayvanlarının vücuduna yapışıp kanını emerek yaşar. Vahşi doğada tilki gibi vahşi hayvanlarda da etken virüse rastlanmıştır. Ayrıca kuşlara ve küçük memelilere de bulaşabilir. Afrika-Avrupa arasında göç yolu bulunan bazı kuşlarda virüse rastlanması kuşların virüsün kıtalararası geçişini sağlamış olabileceği fikrini doğurmuştur.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri
Ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilir.
Piknik alanlarına giderken dikkat !!!
Özellikle piknik, bağ, bahçe, orman veya tarla gibi risk taşıyan alanlara gittiğinizde çok dikkatli olmalısınız. Keneler yerdedir. Mümkünse özellikle pikniklerde yere uzanmayın ve yerde yatmamaya çalışın. Kenenin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giymelisiniz. Ayrıca kısa şortlar riskli. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler giyerseniz hemen fark etmeniz kolay olur.
Hangi İllerimizde sık görülüyor ?
Çorum, Sivas, Yozgat, Erzincan’a kadar uzanan Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki vadilerde ortaya çıkan bir hastalık. Ancak her bölgede kene var. Buda ne olursa olsun risk demek. Bu sebeple özellikle piknikçilerin dikkat etmesi gerekiyor.
Kuluçka Süresi Ne Kadar ?
Kene ısırmasından sonra 10 gün kendinizi takip etmelisiniz. Kene ısırmasını takip eden 10 gün içinde Ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal varsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak durumu anlatınız.
⚠️⚠️⚠️
KENEYİ ASLA KENDİNİZ ÇIKARMAYIN. YAKMAYA ÇALIŞMAYIN. HASTANEDE DOKTORLAR TARAFINDAN ÖZEL ALETLERLE ÇIKARMALI !!! AKSİ TAKDİRDE BULAŞMAYACAK HASTALIK SİZE BULAŞABİLİR !!!
⚠️⚠️⚠️
Keneleri siz çıkarmamalısınız. Hastanelerde mutlaka hekim tarafından çıkarılmalı. Keneyi elinizle kopararak çıkarmaya çalışmayın. Ezerek asla çıkarmayın. Çünkü bulaşmayacaksa bile bulaşır. Ezme işlemi içerisinde hayvandan kan çıkacağı için bulaşı biz daha da artırmış olacağız. Tüm olarak çıkarılmalı. İçerde parçası kalırsa hasta olma riskiniz son derece artıyor.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Tedavisi veya İlacı var mı ?
HAYIR. Tedavi için özel bir ilacı yok. Hastaya destek tedavisi yapılmakta. DİKKAT Hastalığı tedavisi ne kadar erken başlanırsa yaşam kaybı oranı da o kadar düşer. Tedavide en önemli olan sıvı ve elektrolit takibi ve kanama kontrolüdür. Gerektiğinde, taze donmuş plazma, trombosit aferezi, tam kan/eritrosit süspansiyonu verilir. Tedavide antibiyotiklerin etkisi yoktur.
Antibiyotik İyi Gelir mi ?
HAYIR !!! Virüs hastalığı olduğu için kullanılmaz. Antibiyotiler bakteri hastalıklarında kullanılır.