Nedir Bu Kronik Halsizlik Hastalığı: Kan Testi ve Tarama Testi ile Tespit Edilemiyor

2021 ve 2022’de yapılan bir araştırmaya göre, ABD’deki yetişkinlerin %1.3’ü kronik halsizlik sendromu yaşıyor, bu da yaklaşık olarak 3.3 milyon kişiye denk geliyor. Hastalık en az 6 ay süren şiddetli yorgunluk ile karakterize ve hızlı bir teşhis koymak için bir tedavisi veya kan testleri bulunmamaktadır.

Kronik Halsizlik Hastalığının Belirtileri

Kronik yorgunluk, en az altı ay süren yatak istirahati ile geçmeyen ciddi bitkinlikle karakterizedir. Hastalar ayrıca ağrı, beyin sisi ve egzersiz, çalışma veya diğer aktivitelerden sonra kötüleşebilen diğer belirtileri de bildirirler. Tedavisi yoktur ve dediğimiz gibi hızlı bir teşhis için kan testi veya tarama bulunmamaktadır.

Ayrıca belirtiler arasında uyku problemleri, odaklanma sorunları ve baş dönmesi de olabilir. Amerika Birleşik Devletleri hastalık kontrol merkezi CDC, daha fazla hasta uzun süreli COVID-19 ile mücadele ettikçe, daha yüksek sayıların muhtemelen artacağını söylüyor. CDC yetkilileri, bu sayının muhtemelen sebebinin uzun süreli COVİD olduğunu belirtiyor. Uzun süreli COVID, geniş anlamda, akut COVID-19 enfeksiyonundan haftalar, aylar veya yıllar sonra ortaya çıkan kronik sağlık sorunları olarak tanımlanır. Semptomlar farklılık gösterir, ancak hastaların bir alt kümesinde kronik yorgunluk sendromu olan kişilerde görülen sorunların aynıları görülür.

Kronik Halsizlik Hastalığının Nedeni

Araştırmacılar kronik halsizlik hastalığı için henüz kesin bir neden bulamamıştır diyor ve ekliyor: ancak viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan sonra ortaya çıkabilir, genetik, kronik hastalık (veya) otoimmün hastalık ve fiziksel veya duygusal travmadan kaynaklanabilir diyorlar.

Kronik Halsizlik Hastalığının Tedavisi

Kronik halsizlik hastalığının belirli bir tedavisi yok. Doktorlar belirtileri yok etmeye yönelik ilaçlar ve tedavi yöntemleri önerebiliyor. Örnek vermek gerekirse doktorlar ağrı ve uyku sorunlarına yardımcı olmak için ilaç veya başka tedaviler önerebilir. Başka sorunlarda da semptomatik tedavi denilen ve ilgili belirtiyi yok etmeye yönelik tedaviler yapılabilir.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu