Meme Kanseri Nedenleri? Meme Kanseri Türleri ve Tedavisi

Meme kanseri nedenleri ?

  • Yaş: Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artar. Özellikle 50 yaş ve üzerindeki kadınlarda daha sık görülür.
  • Genetik mutasyonlar: Ailede meme kanseri öyküsü olan kadınlarda risk daha yüksektir. Özellikle BRCA1 ve BRCA2 gibi bazı gen mutasyonları meme kanseri riskini artırır.
  • Östrojen hormonu: Uzun süre östrojen hormonu alan kadınlarda meme kanseri riski artar. Bu durum, erken yaşta adet gören, geç menopoza giren, hiç doğum yapmayan veya ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapan kadınlarda daha sık görülür.
  • Hormon tedavisi: Menopoz sonrası hormon tedavisi alan kadınlarda meme kanseri riski artar.
  • Önceki meme kanseri öyküsü: Daha önce meme kanseri teşhisi konmuş kadınlarda, diğer memede de kanser gelişme riski artar.
  • Daha önce radyoterapi: Göğüs bölgesine daha önce radyoterapi (ışın tedavisi) uygulanan kadınlarda meme kanseri riski artar.
  • Alkol tüketimi: Düzenli ve aşırı alkol tüketimi, meme kanseri riskini artırır.
  • Obezite: Yüksek vücut kitle indeksi (VKİ) olan kadınlarda meme kanseri riski artar.
  • Sigara: Sigara içmek meme kanseri riskini artırır.
  • Çevresel faktörler: Çevresel faktörlerin de meme kanseri riskini artırdığı düşünülmektedir. Özellikle çevresel kirleticiler, kimyasallar ve radyasyon meme kanseri riskini artabilir. Bunların nasıl kanser yaptıkları araştırılmaktadır.

Meme Kanserinin Türleri

  • Duktal karsinoma: Meme bezlerindeki süt kanallarından kaynaklanır. En yaygın meme kanseri türüdür.
  • Lobüler karsinoma: Meme bezlerindeki süt üreten hücrelerden kaynaklanır. Duktal karsinomadan daha az yaygındır.
  • İnflamatuar meme kanseri: Meme dokusunda kızarıklık, şişlik, sıcaklık artışı gibi belirtilerle kendini gösterir. Agresif bir kanser türüdür.
  • Paget hastalığı: Meme başı ve meme başı çevresinde ciltte kızarıklık, pullanma ve kabuklanma gibi belirtilerle kendini gösterir.
  • Üçlü negatif meme kanseri: Östrojen reseptörü, progesteron reseptörü ve HER2 proteininde herhangi bir anormallik bulunmayan bir kanser türüdür. Tedavi seçenekleri sınırlı olabilir.
  • HER2 pozitif meme kanseri: Meme hücrelerinde HER2 adı verilen bir proteinin aşırı üretildiği bir kanser türüdür. Bu tür kanserler hızlı büyüyebilir, ancak hedefe yönelik tedavilerle iyi yanıt verebilir.

Evreleme ve tadavi patoloji uzmanı, radyoloji uzmanı ve onkoloji hekiminin aşama aşama karar vereceği süreçlerin birleşimidir. Bu sebeple tedavi şekli değişir.

Meme kanseri teşhisi

1. Meme muayenesi: Doktor, meme ve koltuk altı bölgelerini elle muayene ederek herhangi bir kitle, şişlik veya anormallik arar.

2. Meme görüntüleme testleri:

  • Mammografi: Meme kanserinin erken teşhisi için en yaygın kullanılan yöntemdir. Meme dokusunun röntgenle görüntülenmesini sağlar.
  • Ultrasonografi: Ses dalgaları kullanılarak meme dokusunun görüntülenmesini sağlar. Mammografi ile birlikte kullanılabilir.
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Meme dokusunun detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Yüksek riskli kadınlarda veya diğer görüntüleme testlerinde anormallik saptanması durumunda kullanılabilir.

3. Biyopsi:

Şüpheli bir kitle veya anormallik tespit edildiğinde, doktorlar bir biyopsi yaparlar. Biyopsi, meme dokusunun incelenmesi için örnek alınmasını içerir. Biyopsi, iğneyle veya cerrahi olarak yapılabilir.

4. Patoloji testi:

Biyopsi örneği laboratuvara gönderilir ve patologlar tarafından incelenir. Bu test, kanser hücrelerinin varlığını ve kanserin tipini belirlemek için yapılır.

5. Genetik testler:

Ailede meme kanseri öyküsü olan bazı kadınlarda genetik testler yapılabilir. Bu testler, BRCA1 ve BRCA2 gibi meme kanseri genlerindeki mutasyonları tespit etmeye yardımcı olur.

Meme kanseri teşhisi ve tedavisi bir çok tıp branşının birlikte bir yaklaşımı (multidisipliner) ile tedavi  gerektirir. Bu nedenle, doğru teşhis ve tedavi planı için bir meme kanseri uzmanı (onkolog) ile görüşmek önemlidir.

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri tedavisi, kanserin evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre belirlenir. Meme kanseri tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:

Cerrahi:

Meme kanserinin en yaygın tedavisi cerrahidir. Cerrahi ile memedeki tümörlü doku veya tüm meme dokusu alınabilir.

  • Meme koruyucu cerrahi: Meme koruyucu cerrahi, memedeki tümörlü dokunun çıkarılması işlemidir. Meme koruyucu cerrahi, meme dokusunun mümkün olduğunca fazlasını korumaya yardımcı olur.
  • Mastektomi: Mastektomi, memedeki tüm meme dokusunun çıkarılması işlemidir. Mastektomi, meme kanserinin evresine ve hastanın tercihine göre uygulanabilir.

Radyoterapi

Radyoterapi, meme kanseri hücrelerini öldürmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Radyoterapi, ameliyattan önce, sonra veya kemoterapi ile birlikte uygulanabilir.

Kemoterapi:

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kullanılan ilaçlardır. Kemoterapi, ameliyattan önce, sonra veya radyoterapi ile birlikte uygulanabilir.

Hormon tedavisi:

Hormon tedavisi, kanser hücrelerinin büyümesini uyaran hormonları bloke etmek için kullanılan ilaçlardır. Hormon tedavisi, östrojen reseptörlü meme kanseri olan kadınlarda uygulanır.

Hedefe yönelik tedavi:

Hedefe yönelik tedavi, kanser hücrelerinin büyümesini veya yayılmasını destekleyen belirli proteinleri veya molekülleri hedefleyen ilaçlardır. Hedefe yönelik tedavi, bazı meme kanseri türlerinde etkili olabilir. (akıllı ilaç)

DİKKAT !!!

Meme kanseri tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis edilen meme kanseri, daha kolay ve etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Meme kanseri tedavisinde kullanılan yöntemler, kanserin evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişebilir.

Mamografi İle Checkup Hangi Yaşlarda Yapılmalı ?

  • Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın Meme Kanseri Tarama Programı Ulusal Standartları’na göre, 40-69 yaş arası kadınlara iki yılda bir mamografik tarama yapılması önerilmektedir. Meme kanseri açısından yüksek riskli olan kişilere mamografi taramasına 40 yaşından önce başlanmaktadır. Türkiye’de meme kanseri görülme yaşı diğer ülkelere göre 10 yaş daha erkendir.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde, Amerikan Kanser Derneği (ACS) tarafından önerilen meme kanseri tarama programı, 45-54 yaş arası kadınlara her iki yılda bir mamografik tarama yapılmasını ve 55-74 yaş arası kadınlara her yıl mamografik tarama yapılmasını içermektedir. ACS, 75 yaş ve üzeri kadınlar için yıllık mamografi taramasını önermektedir.
  • Avrupa’da, meme kanseri tarama programları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Genel olarak, 50-69 yaş arası kadınlara iki yılda bir mamografik tarama yapılması önerilmektedir.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu