Yapılan yeni bir bilimsel çalışmada inmeye sebep olan 10 yaşam tarzı risk faktörleri ve bunların inme şiddeti üzerindeki etkileri ortaya kondu. Bu 10 risk faktörü inme vakalarının % 90’nını açıklamakta. Bu bilimsel çalışma, 32 ülkeden ortalama yaşı 62 olan, 26.948 kişi üzerinde yapılmıştır. Katılımcıların yarısı inme geçirmiş kişilerden seçilmiş, yarısı ise inme geçirmemiş kişilerden seçilmiştir.
İnme Nedir ?
İnme, beyne giden kan akışının azalması veya tamamen kesilmesi sonucu beyin hücrelerinin oksijensiz kalmasıyla meydana gelir. Beyin hücreleri kısa sürede içinde ölmeye başlayabilir, bu nedenle inme acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Halk arasında inmeye “Ani felç geldi” gibi ifadeler kullanılır. İnme, her yaşta görülebilse de genellikle 65 yaş ve üzerindeki bireylerde daha sık rastlanır. İnme vakalarının yaklaşık %75’i bu yaş grubunda meydana gelir.
Son Çalışmada Ortaya Konan İnme İçin En Kritik ve En Önemli Önlenebilir 3 Risk Faktörü Neler ?
- Yüksek Tansiyon: Şiddetli inme geçirenlerin %74’ü yüksek tansiyon hastasıdır. Yüksek tansiyon, inme riskini 3.2 kat artırmaktadır.
- Atriyal Fibrilasyon (Kalpte ritm bozukluğu): Bu durumu taşıyanların %11’i şiddetli inme geçirmiştir. Bu durumu taşıyanların şiddetli inme geçirme olasılığı 4.7 kat daha yüksektir.
- Sigara İçme: Hem şiddetli hem de hafif/orta şiddette inme geçirme olasılığı belirgin şekilde artmaktadır. Sigara içenlerin şiddetli inme geçirme olasılığı ise 1.9 kat daha fazladır.
Çalışmada Ortaya Konan Diğer 7 Faktör: Hipertansiyon Sigara ve Kalpte Ritim Bozukluğu Dışındaki Risk Faktörleri
Diğer Risk Faktörleri: Diyabet, yüksek kolesterol, alkol tüketimi, fiziksel hareketsizlik, psikolojik stres ve aşırı göbek yani karında yağlanma gibi faktörler inmede çok önemli rol oynuyor.
Dünya’da İnme Riski Ne Durumda ?
Düşük ve orta gelirli ülkelerde yüksek tansiyon oranları hızla artmakta ve genç yaşlarda inme vakaları artmaktadır.
Hayat Tarzı Değişiklikleri İnmeyi Nasıl Önler ?
Yüksek tansiyon kontrolü, atriyal fibrilasyon (kalp ritm bozukluğu) tedavisi ve sigarayı bırakma ile inme riskinde önemli değişiklikler yapabilir. Ayrıca kolesterolü hekim kontrolünde düşürmek, alkol kullanmamak, diyabet kontrolü, düzenli egzersiz, stres azaltmak ve diyetisyen eşliğinde kilo vererek karın ve bel çevresi yağı azaltılarak inme riski azaltılabilir. Ayrıca diyet kalitenizi düzelterek inme riski azalır. Bu sayılanların inme riskinde % 90 rol oynadığını düşünürsek, bu tedbirleri alarak inmeyi % 90 oranında ortaya çıkaracak faktörleri kontrol altına almış olacaksınız