Amerika’da son evre böbrek hastası olan 62 yaşındaki Richard Slayman, bir ilke imza atarak genetiği değiştirilmiş bir domuzdan böbrek nakli yapılan ilk insan oldu. 16 Mart’ta gerçekleşen 4 saatlik ameliyat sonrası Slayman’ın durumu iyi ve yakında taburcu edilmesi bekleniyor.
Slayman, 2018’de insan böbreği nakli almış ancak 5 yıl sonra organ iflas etmiş ve diyalize geri dönmek zorunda kalmıştı.
Bu seferki nakilde kullanılan böbrek, eGenesis isimli bir şirket tarafından geliştirilmiş. Şirket, domuz böbreğindeki insanlara zararlı genleri yok ederek ve uyumluluğu artırmak için insan genleri ekleyerek böbreği nakle uygun hale getirmiş. Ayrıca domuzlarda bulunan ve insanlara bulaşma riski olan virüsler de etkisiz hale getirilmiş.
EGenesis’in daha önce yaptığı deneylerde, benzer şekilde değiştirilmiş domuz böbrekleri maymunlara nakledilmiş ve maymunlar ortalama 176 gün, bir tanesi ise 2 yıldan fazla süre hayatta kalabilmiş.
Bu başarılı nakil, organ nakli bekleyen hastalar için büyük bir umut ışığı olarak görülüyor. Uzmanlar, bu yöntemin geliştirilmesiyle organ nakli beklerken hayatını kaybeden insan sayısının önemli ölçüde azalacağını umut ediyor.