55 bilimsel çalışmadan elde edilen yeni bir meta analiz çalışmasına göre hamilelik sırasında yüksek stres, anksiyete veya depresyon yaşayan annelerin çocuklarının, çocukluk ve ergenlik boyunca zihinsel sağlık ve davranış sorunları geliştirme riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Araştırmalar, annelik stresinin çocukların dışa dönük davranışları, örneğin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomları ve saldırganlık ile ilişkili olduğunu gösterdi. Bu etki, doğum sonrası psikolojik stres dikkate alındığında bile devam etmektedir.
Araştırmacılar, annelik stresinin çocukların ruh sağlığını etkilemesinin birkaç yolu olabileceğini öne sürmektedir. Örneğin, stres hormonları plasentadan bebeğe geçebilir ve bu da beynin gelişimini etkileyebilir. Stres ayrıca anne-çocuk etkileşimini bozabilir ve bu da çocuğun davranışsal sorunlarına yol açabilir.
Bu çalışma annelik stresinin çocuk ruh sağlığını etkileyebileceğine dair güçlü kanıtlar sağlamaktadır. Bu nedenle, hamile kadınlara stres yönetimi son derece önemli. Çünkü hamilelikte anne stres ile baş etmeyi öğrenirse, çocuğun zihinsel sağlığını korumak için önemli bir adım oluyor.