Şeker hastalığının başlangıcı denilebilir. Pre-Diyabet yani Diyabet öncesi süreç olarakta adlandırılır. Şeker hastalığı başlamadan hemen önce şekerin hafif yüksek seyrettiği bir süreci ifade eder. Bu sürecin sonunda hasta da şeker hastalığı meydana gelir. Ancak doğru zamanda hekime gidilir ise diyabet süreci engellenir yada geciktirilir.
PEKİ HER GİZLİ ŞEKER DİYABET HASTALIĞINA GİDER Mİ ? GİZLİ ŞEKER TESPİT EDİLİRSE NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
HAYIR !!! gizli şekerin diyabet yani şeker hastalığına dönüşmemesi için kişinin sağlıklı beslenmesi, egzersiz yapması ve kilo vermesi gerekir. Bunlar yapılırsa diyabet olma süreci engellenmiş yada geciktirilmiş olur. Bu Gizli şeker döneminde hasta doktora giderse özellikle endokrin uzmanına (yani hormon bölümü) ön testler yaparak alta yatan nedenler ortaya çıkarabilir. Bu da diyabet olmama yada süreci geciktirme adına son derece önemlidir.Belki hekiminiz size ilaç başlayabilir.
GİZLİ ŞEKER NASIL TEŞHİS EDİLİR ?
1. Aç karnına şekeriniz ölçdürdüğünüzde şekeriniz 110 ile 126 mg/dl arasında ise sizde gizli şeker var denilebilir.
2. Ancak açlık kan şekeriniz bazı durumlarda normal seyrederken (örrneğin yani 100 mg/dl’nin civarında) ‘Şeker Yükleme Testi’ sırasında 2. saat kan şekeri 140-200 mg/dl arasında çıkması da sizde gizli şeker olduğunu gösterir.
3.Yeni yaklaşımlara göre de şeker yükleme testi sırasında 1. saat kan şekerinin 156 mg/dl’den fazla olması gizli şeker olarak kabul ediliyor.
Özet Açlık kan şekeri 110-126 arasında olanlar, Şeker yükleme testinde 2. saat sonunda ölçülen kan şekeri 140-200 arasında olanlar ve şeker yükleme testinde 1 saat sonra kan şekeri 156 nın üzerinde olanlar gizli şeker hastalığına sahiptir.
GİZLİ ŞEKERİN BELİRTİLERİ:
1. Devamlı tatlı yemeği istiği
2. Hamilelikte şeker düzeyinin bozulması
3. Birden aşırı kilo alma veya zayıflama hali
4. Ani şeker Düşmeleri
5. Gündüzleri gece düzenli uyumanıza rağmen uyuklama olması
6. Ani öfkelenme, ani sinirlenme
7. Görmede bulanıklık, bozulma
8. Terlemenin artması: terleme genellikle gizli şeker sürecinde şeker yükselmelerine ani insülin tepkisi olarak şeker düşmesi sonucu olarak karşımıza çıkar. Şekeri düşen kişi boncuk boncuk terler. Özellikle gizli şekeri olanlarda gece terlemeleri ortaya çıkar.
9. Sabah uyanma güçlüğü ve yorgun uyanma
10. Sürekli su içme arzusu ve ağız kuruluğu
ANNE VE-VEYA BABA VE-VEYA KARDEŞLERİNİZ DE ŞEKER HASTALIĞI VAR İSE SİZİNDE DİYABET VE GİZLİ ŞEKER HASTALIĞI OLMA RİSKİNİZ DİĞER İNSANLARA GÖRE YÜKSEKTİR. (Amca, hala, teyze, dayı, dede, anneanne, babaanne, kuzen,büyük hala vs… de şeker hastalığı olması diyabet veya gizli şeker açısından size risk teşkil etmez. Bu yanlış bilenen bir durumdur. Birinci dereceden akraba yani: anne baba ve kardeşlerde var ise risk altındasınız)