Ekim Ayının Meme Kanseri Farkındalık Ayı Olduğunu Biliyor muydunuz ?

Ekim ayı, meme kanserine karşı farkındalığı artırmak ve erken teşhisin önemini vurgulamak için ayrılmış bir aydır. Meme kanseri, kadınlar arasında en sık görülen ve en çok ölüme neden olan kanser türüdür. Meme kanseri, erken evrede yakalandığında tedavi edilebilir ve hayatta kalma şansı yüksektir. Ancak, birçok kadın meme kanserinin belirtilerini fark etmez veya tarama yaptırmaz. Bu nedenle, 40 yaş ve üzeri kadınların her iki yılda bir mamogram yaptırması ve kendi kendine meme muayenesi yapması önerilir.

Mamogram, meme dokusunu görüntüleyen bir röntgen çekimidir. Mamogram, meme kanserini gözle görülür bir kitle oluşmadan önce tespit edebilir. Ancak, mamogram tek başına yeterli olmayabilir. Bazı kadınların yoğun meme dokusu vardır ve bu da mamogramda kanseri gizleyebilir. Ayrıca, mamogram radyasyona maruz kalma riski taşır. Bu nedenle, bazı alternatif veya tamamlayıcı tarama yöntemleri geliştirilmiştir.

Bunlardan biri FAST MRI adlı yeni bir teknolojidir. FAST MRI, sadece 10 dakika sürer ve geleneksel MRI taramasından çok daha ucuzdur. FAST MRI, yoğun meme dokusu ve ailede meme kanseri öyküsü olan kadınlar için uygundur. FAST MRI, DBT (dijital meme tomografisi) ile birlikte kullanılır. DBT, 3 boyutlu mamogram yapabilen bir teknolojidir. DBT, bazı kanserleri daha iyi tespit edebilen mamogramın yerini alamaz, ama mamogramla birlikte kullanılırsa daha etkili olur.

Mamografi İle Checkup Hangi Yaşlarda Yapılmalı ?

  • Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın Meme Kanseri Tarama Programı Ulusal Standartları’na göre, 40-69 yaş arası kadınlara iki yılda bir mamografik tarama yapılması önerilmektedir. Meme kanseri açısından yüksek riskli olan kişilere mamografi taramasına 40 yaşından önce başlanmaktadır. Türkiye’de meme kanseri görülme yaşı diğer ülkelere göre 10 yaş daha erkendir.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde, Amerikan Kanser Derneği (ACS) tarafından önerilen meme kanseri tarama programı, 45-54 yaş arası kadınlara her iki yılda bir mamografik tarama yapılmasını ve 55-74 yaş arası kadınlara her yıl mamografik tarama yapılmasını içermektedir. ACS, 75 yaş ve üzeri kadınlar için yıllık mamografi taramasını önermektedir.
  • Avrupa’da, meme kanseri tarama programları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Genel olarak, 50-69 yaş arası kadınlara iki yılda bir mamografik tarama yapılması önerilmektedir.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu