Dünya’da Koronavirüste İkinci Dalga Endişesi ! İkinci Dalga Olur mu ?

Dünya’da Koronavirüste ( covid-19 ) İkinci Dalga Endişesi ! İkinci Dalga Olur mu ? Bugünlerde ana gündem bu. Koronavirüs salgınında Dünya’da kimi ülkeler ilk dalgayı yaşıyor. ABD, Çin, Almanya, İran, Fransa, İtalya, İspanya, Türkiye gibi ülkeler ise ilk dalgayı tamamladı. Ancak vaka sayılarının yavaş yavaş artmaya başlaması ile ikinci dalga endişesi tüm Dünya’yı sardı. Türkiye’deki ilk salgın dalgası İran’dan kısa süre sonra başladı. İran tam bitti derken gevşedi ve Haziran başından itibaren 2. dalga patladı. Bilindiği gibi çok sinsi bir virüs. 14 gün kişide kuluçkada bekleyebiliyor. Ayrıca belirti olmadan bu hastalığı taşıyanlar 100’lerce kişiye bulaştırabiliyor.





İKİNCİ DALGA DA ÜLKELER HANGİ DURUMDA ?

İran

İran’da corona virüsü salgınında ikinci dalga paniği giderek büyüyor. Haziran başından itibaren salgının yeniden etkisini artırdığı ülkede son 24 saatte 2 bin 410 yeni vaka görüldü.

Çin

Çin çok sıkı kontroller yapıyor. Çok sıkı karantina tedbirleri alıyor. Ama 2 aydır vakaya rastlanmayan Çin’in başkenti Pekin’de iki günde tespit edilen 50 vaka üzerine ülke adeta alarma geçti. Koronavirüsün bir balık pazarından yayıldığı tespit edildi.

Almanya

Şu an iyi durumda. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, Almanya’nın ikinci bir koronavirüs salgını dalgasını önlemek için iyi bir konumda bulunduğunu kaydetti. Vaka sayıları artıyor ama Almanya hükümetinin kontrolünde. Halkı çok bilinçli kurallara riayet ediyor.

ABD

Hem vaka hem de can kaybında ilk sırada yer alan ABD’de, son 24 saatte yani bir günde 27 bin yeni vaka teşhisi konuldu, Son 24 saatte 791 can aldı. Neredeyse tüm eyaletlerde aşamalı olarak ekonominin canlandırılmaya başlandığı ABD’de de başta Arizona ve Teksas olmak üzere bazı bölgelerde yerel yönetimler hastanelerin yeniden hızla dolmaya başladığını aktarıyor. Ayrıca protesto gösterilerinde de iç içe olan halkın arasında koronavirüsün yayıldığı söyleniyor.

Brezilya

Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun haftalardır fanatik taraftarlarıyla karantina karşıtı gösterilere katıldığı Brezilya, tarihi bir felaketi yaşıyor. Brezilya, Cuma günü itibariyle 41 bin 901 can kaybıyla İngiltere’yi geçerek dünyada en fazla ölümün görüldüğü ikinci ülke oldu. Kurallara uyulmadığı için büyük felaket Breziya için kapıda. Brezilya’da 3 kere Sağlık Bakanı istifa etti. Birinci dalga hiç bitmeyecek gibi duruyor.

İtalya, Fransa ve İspanya

Bu 3 Akdeniz ülkesinde kışınki trajedi hafifledi. Ancak birinci dalganın ardından yavaşlayan vaka sayısı bu günlerde bu üç ülkede de yavaş yavaş artmaya başladı.

İKİNCİ DALGA KONUSUNDA BİLİMİN GÖRÜŞÜ NEDİR ? OLUR MU ?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal’ın 13 Haziran tarihili açıklamasında rakamlar artarsa bir anda eski kısıtlamalara geri dönüş uyarısı yaptı. Prof. Dr. Serhat Ünal: “Düşüş eğiliminde bir problem olursa her an geri kurallara dönüş olabilir, bunu aklımızdan çıkarmayacağız.” dedi

13 Haziran’da Enfeksiyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “İkinci artış dönemini yaşayan İran’a bakıyoruz, havalar oldukça sıcak. Demek ki, sıcaklığın bir etkisi yok. Hiç sıcaklığa aldanmamak lazım, tedbirlerin ucunu elimizden kaçırırsak bizde de mutlaka artışlar yaşanır” dedi.

10 Haziran’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz.” uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde maske takma zorunluluğunun getirildiği Diyarbakır’da son 10 günde 350 kişi hastanede tedavi altına alınırken, yaklaşık 550 kişinin ise evlerinde karantinada tutulduğu öğrenildi. Buda ikinci dalga sorusunu ister istemez akla getiriyor.

ÖZET

İran sıcak bir ülke ama hastalık ikinci dalgaya başladı. Buda sıcakta çok azalmadığını gösteriyor. ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Çin’den gelen verilen vaka sayılarının artmaya başladığını ve ikinci dalganın habercisi olarak gözüküyor. Tedbirli olmamız gerekiyor. Tedbirli olmaz gevşek davranır bitti gözüyle bakarsak vaka sayıları artmaya başlayabilir. Buda eski kısıtlamalara ve kurallara dönüş ihtimalini gündeme getirir. Yazı rahat geçirmek istiyorsak: sosyal mesafe (1.5 metre), el hijyeni (el yıkama ve yüzey temizliği) ve sürekli maske takmak zorundayız. Virüs aynı virüs. Sinsi ve acımasız. Rakamlar şu an Sağlık Bakanlığının ve Bilim Kurulunun kontrolünde ve stabil. Tedbirlere ve uyarılara uymaya devam edelim. Bir anlık gevşeme can kaybının artmasına ve eski kurallara geri dönüş anlamına geliyor.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu