Son Dakika: Dünya Sağlık Örgütü Duyurdu Bir Virüs Salgını Sona Erdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Tanzanya’da Marburg virüsü salgınının sona erdiğini duyurdu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu iyi haberi paylaştı ve sağlık çalışanlarına teşekkür etti. Marburg virüsü, Ebola virüsüyle aynı aileden olup, ölüm oranı yüzde 88’e kadar çıkabiliyor. Virüs, yarasalardan insanlara bulaşmakta ve enfekte kişilere temas yoluyla yayılmaktadır. Salgının kontrol altına alınması, Afrika’daki sağlık acil durum müdahalesindeki artan uzmanlığın önemli bir sonucudur.

Nedir Bu Magburg Virüsü ?

Hayvanlardan insanlara bulaşabilen Marburg virüsü, Filovirüs ailesinin ölümcül üyelerinden biridir. Ebola virüsünün yakın akrabası olan Marburg virüsü, %88 gibi yüksek bir ölüm oranına sahiptir.

Nasıl Bulaşır ?

Bu virüs, genellikle enfekte hayvanlarla (meyve yarasaları) doğrudan temas veya bu hayvanların vücut sıvılarıyla temas yoluyla insanlara bulaşır. Ayrıca enfekte kişilerin kanı veya vücut sıvıları ile doğrudan temas, virüsün bulaşma riskini artırabilmektedir. Bu, tıbbi müdahaleler sırasında yahut cenaze törenlerinde de kişiler arası yakın temas ile mümkündür. Dünya Sağlık Örgütü, Marburg virüsünün hava yoluyla yayılmadığını belirtmektedir.

Ne Zaman Ortaya Çıktı ?

Marburg virüsü, ilk olarak 1967 yılında Almanya’nın Marburg şehrinde ve Yugoslavya’da ortaya çıktı. Virüs ismini de buradan gelmektedir. O dönemde, laboratuvar çalışanları enfekte olmuş Afrika yeşil maymunlarıyla çalışırken bu virüse yakalanmışlardı. Bu durum, virüsün hayvanlardan insanlara bulaşabileceğini gösteren ilk kanıtlardan biriydi. Marburg virüsü ilk olarak Avrupa’da görüldü ancak daha sonra Afrika kıtasında daha sık görülmeye başlandı.

Baş Sorumlu Hayvan Hangisi Olabilir ?

Dünya Sağlık Örgütü, Marburg virüsünün meyve yarasalarından kaynaklandığını ve insanlara bulaştığını belirtiyor.

Marburg Virüsü Belirtileri

Ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, döküntü, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, açıklanamayan kanama veya morarma

Yakalananların Ne Kadarı Ölüyor ?

Ortalama yakalananların ölüm oranı %50 civarındadır. Geçmiş salgınlarda vaka ölüm oranları virüs türüne bağlı olarak %24 ila %88 arasında değişmiştir.

Tedavisi Var mı ?

Hayır. Bu hastalığın onaylanmış bir aşısı veya tedavisi bulunmamaktadır. Hastalara destekleyici tedavi yapılmaktadır. Destekleyici tedavi olarak oksijen ve damardan serum verilmketedir.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu