Dikkat: Sarı Nokta Hastalığı Körlüğe Sebep Olabilir!

Sarı Nokta hastalığı ile ilgili bilmeniz gerekn her şey

Görme bozukluğudur. Gözün retinanın bölgesinde ‘drusen‘ adı verilen tortu birikmesiyle oluşuyor. Halk arasında Sarı Nokta olarak söyleniyor. Tıp literatüründeki ismi ise makula dejeneresansı.

RETİNA NEDİR NE İŞE YARAR ?

Retina gözün ışığı algılayan tabakasıdır. Göz’ün tüm iç duvarını kaplar. Beyinden gelen damar ve sinirlerden oluşur.

SARI NOKTA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

1. Görmede bulanıklık,
2. Etrafa bakarken karanlık alanlar görme
3. Merkezi görüşte bozulma yani bakılan şeyin ortasını karanlık görme

SARI NOKTA HASTALIĞI NEDEN HAFİFE ALMAMALI ?

Körlük riski oluşturan ciddi bir göz hastalığıdır. Erken teşhis hayati önem taşır.

SARI NOKTA HASTALIĞI HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜR ?

Özellikle 50-60 lı yaşlarda yaşlılıkla ortaya çıkar. Türkiye’de 1 milyonun üzerinde kişi yaşa bağlı sarı nokta hastalığına yakalanmış durumda. 70 yaşından sonra her dört kişiden birini, 80 yaşından sonra her iki kişiden birini körlüğe götürebiliyor. Ancak sadece bu yaşlarda görülmüyor. Gençlerde de görülebilir. Bende olmaz demeyin. Sonu körlüğe kadar gidebiliyor.

HER YIL MUTLAKA GÖZ MUAYENESİ OLUN

Gözlerinizi her yıl bir göz hekimine muayene ettirmelisiniz. Görme problemi olmayanlar bile yılda bir kez göz muayenesi olmalı. Gözlük kullananlar ise yılda en az bir kere mutlaka gitmelidirler. Kontak lens kullananlar için bu süre daha kısadır.

GENÇLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Aile yakınlarınızda, büyükleriniz de ani görme bulanıklığı, etrafa bakarken karanlık alanlar görme ve merkezi görme bozukluğu şikayeti olanlar var ise hemen göz hekimine götürünüz. Erken tanı çok önemlidir. Geç gidilince tedavi olasılığı ortadan kalkıyor.

SARI NOKTA HASTALIĞI NEDEN OLUYOR ?

Kalıtımla geçen ailevi bir hastalık. Sigara, yüksek kolesterol, hipertansiyon, güneş ışığına uzun süre maruz kalma ve vitaminden eksik beslenme diğer risk faktörleri bu hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Ayrıca başka hastalıklarda nokta hastalığı yapabilir. Bunlar yüksek derece miyop, doğumsal ve yapısal retina hastalıkları, retinada çatlaklar ve bazı parazit enfeksiyonları sarı nokta hastalığına yol açabilir.

SARI NOKTA İKİ TİPİ VAR

-Yaş tip (Daha iyi seyrediyor.)
Kuru Tip (Kanamalı ve ödemli tip. Daha ağır geçiyor. Görme bozukluğu ve görme kalitesinin düşüklüğüne sebep oluyor.)

SARI NOKTA HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Görme kalitesi bozulmadan önce erken ÇOK ÇOK teşhis önemli.

-Kuru tip : Kuru tipte tedaviye gerek olmuyor. Vitamin takviyeleri veriliyor.
-Yaş tipte ise göz içine ilaç enjekte edilmesi gerekiyor. Göz uyuşturulup göze ilaç veriliyor. Bu ilaç hem görmeyi azaltan yeni damar oluşumuna engelleniyor. İlaveten var olan ve görmeyi bloke eden damarları ortadan kalkıyor. Hastanın görme kalitesi düzeliyor.

İLAÇ KAÇ DEFA UYGULANMAKTA?

Sayısı değişmekle birlikte 12 defaya kadar ilaç uygulanabilir. Buna göz doktorunuz karar vecektir.

İLACIN BAŞARI ORANI NEDİR ?

% 75-80. İlaç uygulanan kişilerin % 75-80 de başarılı sonuçlar alınıyor.

ÖZET

Zaten göz hekimleri 40 yaşından sonra herkesin yılda 1 kere düzenli göz muayenesi olmasını öneriyor. Bu hastalık erken teşhis edilirse tedavi işe yarıyor. % 100 görme kaybı olduğunda maalesef tedavi işe yaramıyor. Tahmini olarak ülkemizde 10 evden 8’inde mutlaka 1 sarı nokta hastalığı olan kişi bulunduğu düşünülüyor. Tedaviden sonra görme bozukluğu ileri olan kişilerin bazıları otomobil kullanabiliyor, tekrar kitap okuyabiliyor, televizyon seyredebiliyor.

 

BUNU OKUYANLAR BUNU DA OKUDU:








BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu