Detoks Nedir ? Yapmaya Gerek Var mı ?

Detoks toksinlerden kurtulma, atma anlamında kullanılan bir kelimedir. Zaman zaman detoks yaparak vücudumuzdan toksik maddeleri atmak yaralıdır. Ayda 3-5 gün yapılabilir.

DETOKS NEDİR ? NASIL FAYDALI OLUYOR ?

Vücudumuza toksinler her gün sürekli girdiği için vücudumuz sürekli bunları temizlemekle uğraşır boğuşur. Ve biz yedikçe, kirli havayı soludukça sürekli vücudumuza toksinler girmeye birikmeye devam eder. Biz eğer kısa kısa ve belirli sürelerde yemeği azaltırsak vücut yeme yolu ile giren toksinlerle az boğuşur. Bunun yerin daha önce vücutta birikmiş toksinleri temizler. Vücut dinlenir kendini yenilemeye fırsat bulur. Ayrıca bu az yeme sürecinde eğer yediklerimizi de doğru seçersek örneğin karaciğer dostu gıdalar, karaciğer kendini temizler onarır, bağışıklık sistemimiz kendini düzeltir, böbreklerimiz dinlenir… Ayrıca toksik etkisi yüksek gıdaları diyetimizden çıkarmamız gerekir. Örneğin kırmızı et çok toksik bir gıdadır. Sindirimi zordur. Ve sindirildikçe içerisindeki toksinler açığa çıkar. İşte bunlardan uzak durursak ve toksik etkisi az, onarıcı etkisi yüksek gıdaları az az alırsak bir temizlenme süreci olur. Ayrıca bu süreci temiz hava olan ve oksijeni bol olan yerde yaparsak daha da faydalı olur. İşin kısa mantığı bu.

YAPMAYA GEREK VAR MI ? VARSA ÖZEL KARIŞIMLAR VS. HAZIRLAMAK GEREKİR Mİ ?

Evet. Yapmaya gerek var. Arada bir sistemimizin temizlenip, dinlenip, kendini onarması gerekiyor. Ama öyle özel çorbalar, solüsyonlar vs hazırlamaya gerek yok. Aşağıda nelerden uzak durup, neleri yemek gerektiğini açıkladık.

NE ZAMAN YAPMALI ?

Kendinizi yorgun, bitkin ve halsiz hissettiğiniz dönemlerde. Vücudunuzda ödem varsa. Sindirim problemleri varsa: yanma, ekşime, gaz, şişkinlik. Çabuk ve sık sık hasta oluyorsanız. Ağızda aft ve dudakta sürekli uçuklarınız oluyorsa. Terlemeniz arttı ve teriniz kötü kokmaya başladıysa. Saçlarınız kurumaya ve dökülmeye başladıysa. Bunlar vücut direncinizin düştüğünü ve hasta olmakla olmamak arası git gel yaşadığınızı gösterir. Detoks yenileme yapacağı için bağışıklık sisteminiz güçlenecektir.

PEKİ NE KADAR YAPMALI ?

Detoks ayda 1 defa 3 ile 5 gün arası bir sürede yapılabilir.

DETOKSTA NELER TÜKETMELİ ?

Prensip olarak sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Mantık olarak ne yediğimiz değil, nelerden uzak durmamız gerektiği önemli. Et, balık, süt, süt ürünleri, ekmek ve tahıl ürünleri gibi gıdalardan uzak durur çok çok az tüketirsek vücuda yeme yolu ile az toksin girer. Buda vücuda temizleme ve kendini onarma fırsatı verir.

DETOKSTA AKILDAN ÇIKMAMASI GEREKEN İLK ŞEY NE YEMEMELİYİM, İKİNCİ ÖNEMLİ KONU İSE NE YEMELİYİM

DETOKS İÇİN FAYDALI SEBZE VE MEYVELER ?

Meyveleri ara öğün olarak yemelisiniz. Yemekten sonra yemeyin. Detoksa faydası azalır. Detoks için en güzel meyveler:

  • Elma
  • Armut
  • Çilek
  • Çekirdekli siyah üzüm
  • Greyfurt
  • Nar
  • limon

LİMON DETOKSUN BAŞ ROL OYUNCUSU

Limonu detoks sürecinde kullanmak çok önemli. Sebze yemekleri, çorba ve salatınıza bol bol sıkabilirsiniz. Vücudunuzdaki PH ı artırır. Ve detoks sürecine son derece katkıda bulunur. Sabahta bir bardak suya limon sıkıp içebilirsiniz.

SEBZE NE YEMELİYİM ?

Taze mevsim sebzeleri yemelisiniz.

YEMEK RİTMİM NASIL OLSUN ?

Normal düzende az sebze ve meyve yiyiniz. Sabah öğle arası ara öğün bir şey yemenize gerek yok. Akşam çorba salata vs yiyebilirsiniz. Akşam yemeğinden sonra abur cubur kesinlikle yemeyiniz. Akşam en geç 7 de yemek yiyin. Sonra bir şey yemeyiniz.

NELERDEN UZAK DURMALIYIM ?

  • Et
  • Balık
  • Süt
  • Süt ürünleri
  • Ekmek, Özellikle beyaz ekmek
  • Tahıl ürünleri

BOL BOL SU İÇİNİZ

Toksik maddeleri atmak için suya ihtiyacımız var. Detoks sürecinde bol bol su içilmesi gerekiyor.

EGZERSİZ

Akşam yemeğinden yarım saat sonra yürüyüş yapabilirsiniz. Yürüyüş süresi 30-45 dakika olabilir. Bu detoks süresini hızlandıracaktır. Hem yağ yakarsınız, hemde terle toksik maddeleri atarsınız.

DETOKS MANTIĞININ ÖZETİ:

Az yemek yemelisiniz! Detoks için ne yemeliyim değil, ne yememeliyim cümlesini aklından çıkarma. Et, balık, süt, süt ürünleri, ekmek ve tahıl ürünleri gibi gıdalardan uzak dur. Ayda yada iki ayda bir kere olmak üzere 3-5 gün detoks yap. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye geç, bol su iç egzersiz yap. Oksijen ve temiz hava al.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu