1.Çocuk ve bebekler yüksek yatakta yatırılmamalıdır. Acile başvuran çocuk ve bebek acillerinde birinci sırada yataktan düşme gelmektedir. Bebek ve çocuklar bebek çocuk yataklarında yatırılmalıdır. Bebekler alt değiştirirken çok hareketli olduğundan son derece dikkatli olunmalıdır. Ayrıca misafirlikteyseniz en kötü halde yerde halıda uyutmalısınız. Bebeğin yanına yastık koyarak asla uyutmayınız.
2. Ocakta Pişen Yemek: Mutfağın kapısını kapatıp, Çocuğun ulaşmasını engelleyiniz. Ayrıca ocağın ön gözü değil arka gözlerinde pişirerek uzanmasını önlemiş olursunuz. Pişen yemeği tezgahın önüne yakın koymayınız.
3. Deterjanları ve İlaçları çocukların ulaşamayacağı üst raflar ve kapalı dolaplara koyunuz. Özellikle ilaç zehirlenmesi yada çamaşır suyu içme gibi sebeplerden bir çok bebek ve çocuk hayatını kaybetmektedir.
4. Banyo paspasları kullanarak hem çocuk hemde yetişkinlerde kayarak düşmeyi engelleyebilirsiniz. Bu pas paslar özel olarak banyo için yapılan altı yapışan kaymaz pas pas olmalıdır.
5. Ortadaki küçük cisimler: ve oyuncaklar Altıncı aydan itibaren tüm çocuklar ufak cisim ve oyuncakları ağzına götürmeye çalışır. Orta küçük cisimler sakın bırakmayınız.
6. Bebekleri emzirdikten sonra hemen yatırmak yerine gazını çıkarınız. Kusmuk veya mide içeriğinin hava yoluna kaçmasını engellemiş olursunuz.
7. Yanan çocukta (özellikle sıcak su ve çay dökülmesinde ) yakan maddeyi uzaklaştırıp yanan bölgeyi en az 10 dakika ve sürekli soğuk suyun altına tutunuz. Ve akabinde hemen hekime başvurunuz. Yaraya diş macunu, yoğurt gibi şeyler kesinlikle sürmeyiniz.
8. Burun kanaması olan çocuğun başını geriye eğmeyiniz. Öne doğru eğmelisiniz. Ayrıca burun köküne kemiği kırmadan zedelemeden 5 dakika basıp soğuk uyguladıktan sonra mutlaka hekiminize baş vurunuz.