Ruam hastalığı bugünlerde İstanbul Büyük Ada ‘da atlarda hastalığın görülmesi ile gündemin ilk sırasına oturdu. Ruam genel olarak tırnaklı hayvanlarda görülen hayvan hastalığıdır. Ancak insanlara da hayvanlardan geçebilmektedir. Hayvandan insana bulaşan hastalıklara tıpta zoonoz denir
Hangi mikropla Geçer?
Hastalığın etkeni Pseudomonas mallei’dir. Su yalaklarında, ruam apsesinde, rutubetli ve karanlık yerlerde uzun süre canlı kalabilir.
Zoonoz Nedir ?
Zoonoz Hayvanlardan insanlara bulaşan ve her iki gruba dahil bireylerde ortak olarak şekillenen hastalıklar diye tanımlanabilir.
Hangi Hayvanlarda Görülür ?
- At
- Merkep
- Katır
- Kedi
- Hayvanat bahçelerinde yaşayan yabani hayvanlarda görülür.
Korunma İçin Aşısı Var mı ?
HAYIR. Henüz aşısı yok
BULAŞMA
Hayvanlar Arasında Nasıl Bulaşır?
Hastalık, hayvanlar arasında direkt ve indirekt yollarla bulaşır. Direkt bulaşma; hasta hayvanların solunum havası, bulaşık suların içilmesi, kirli yataklık, tımar ve koşum takımlarının kullanılmasıyla meydana gelir. İnsanlar hastalığı enfekte hayvanlar ile temas sonucunda alırlar.
İnsana Nasıl Bulaşır?
- Hayvanlara temas ile geçer. Hayvan etinin yenmesi, hayvanın doku ve sıvılarına temas ile geçer İnsanlar ruam hastalığı olan hayvanların etini tükettiğinde hastalık bulaşır. Bazı kültürlerde at tüketilmekte. Bu sebeple at eti yiyen kişilere bulaşabilmektedir. Ancak farkında olmadan bu tür kaçak etlerin tüketilmesi de malum bu hastalığın farkında olmadan alınmasına sebep olmaktaır. Örneğin içeriğini bilmediğiniz ruhsatı olmayan ve kamu denetiminden uzak bir yerde farkında olmadan yiyebilirsiniz. Kaçak et konusu bu sebeple bu hastalık açısından riskli.
- 2. Atların tımar takımlarının ya da benzeri eşyalarının temizlenmeden insanlar ile direkt temas etmesi durumunda bulaşabilmektedir.
- Atlardan suya bulaşabilir. Bu suyun yanlışlıkla içilmesi sebebi ile su ile insan bulaşabilir.
Hastalığın Hayvanda Belirtileri
Üç formu vardır. Akciğer ruamı, burun ruamı ve deri ruamı. Bunlarda görülen belirtiler:
Hastalığın İnsanda Belirtileri
- Ataş ve Titreme
- Kas ağrısı ve halsizlik
- Göğüs Ağrısı
- Kaslarda gerginlik
- Baş Ağrısı
- Burun akıntısı
- Işığa duyarlılık ve bazen aşırı gözlerde yanma ve sulanma
İnsanlar Arasında En çok Kimler bu Hastalık İçin Risk Altında ?
- Veterinerler
- Fayton Sürücüleri
- At ve fayton atları bakım tımar görevlileri
- Laborantlar
- At Kesenler
Ruam Teşhis:
Hastalığın yani bakteri Burkholderia mallei nin kan, balgam, idrar ve derideki lezyonlarının izole edilip kültürde üremesi ile konulur. DİREK OLARAK BU HASTALIĞI GÖSTEREN HIZLI SEROLOJİK TARAM TESTİ MAALESEF YOKTUR.
Ruam Tedavisi
Ruam insanda enfeksiyon yapan bir bakteri olduğu için antibiyotiklere cevabı iyidir. Ve Antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Bunların başında Sulfadiazine içeren abtibiyotikler hastalığa iyi gelir.
Hastalığın Seyri ve Öldürme Oranı
İnsanlarda nadiren görülmektedir. Hastalığı taşıyan ve şiddetli hastalık geçiren kişilerde Amerikan Hastalık Kontrol merkezinin rakamlarına iyi tedavi edilirse ölüm oranı %20 civarındadır. Eskiden bu oan % 50 lerde idi. Ama yeni nesil antibiyotiler bu oranı % 20 ye düşürdü.