Yapılan yeni bilimsel bir çalışmada, 5,5 milyondan fazla bunama (demans) teşhisi konulmuş hastayı kapsayan 261 çalışma meta analiz yöntemi ile incelendi. Bunama (demans) tanısı sonrası sağ kalım konusunda bugüne kadar yapılan en büyük ve en kapsamlı araştırma bu oldu. Kadınlar demans yani bunama teşhisi aldıktan sonra, erkeklere daha uzun yaşıyor. Ve Yine bu çalışmaya göre bunama (demans) tanısı konulan bireylerin ortalama hayatta kalma süresi, yaş, cinsiyet ve demans türüne bağlı olarak değişmektedir.
Bunama (Demans) Teşhisi Alan Erkek ve Kadınlarda Hayatta Kalma Süreleri
- 60 yaşında bunama tanısı alan kadınlar ortalama 9 yıl daha yaşıyor.
- 60 yaşında bunama tanısı alan erkekler ortalama 6,5 yıl daha yaşıyor
- 85 yaşında bunama tanısı alan kadınlar ortalama 4,5 daha yıl
- 85 yaşında bunama tanısı alan erkekler ortalama 2,2 yıl daha yaşıyor
Bunama Teşhisi Alanlar Bakım Evine Ne Kadar Sürede Gidiyor ?
Bunama (demans) tanısı konan bireylerin yaklaşık %13’ü tanı konulan ilk yıl içerisinde bakım evine kabul edilirken, bu oran beş yıl içinde %57’ye çıkmaktadır. Ortalama bakım evine kabul süresi ise 3.3 yıldır.
Bunama (demans) Teşhisi Konanlarda Yaşama Süresi Kaybı Ne Kadar ?
Tanı anındaki yaş, gidiş açısından en önemli belirleyicidir. Daha ileri yaşta tanı konan bireyler, daha kısa hayatta kalma sürelerine sahiptir. 85 yaşında teşhis konulanlarda yaşam süresi 2 yıl, 80 yaşında teşhis konulanlarda bu süre 3,5 yıl kısalmaktadır. 65 yaşında teşhisi alanlar ise yaklaşık 13 yıl yaşam süresi kaybedebiliyor.
Hangi Tip Bunamalarda (demans) Ne Kadar Yaşam Süresi Oluyor ?
Alzheimer hastalığına sahip bireylerin gidişi daha iyi. Vasküler yani damar sorunlarına bağlı demans veya diğer demans türlerine sahip olanlarda gidiş biraz daha kötü ve ilerleyici.