Amerikan Kalp Birliği’nin (AHA) “Hayatın Temel Sekizi” adlı bir liste önerdi. Bu sekiz öneriyi takip ederek yaşlanmayı 6 yıla kadar yavaşlatmak mümkün. Bu kontrol listesi, kalp ve beyin sağlığını ölçmek için yaşam tarzı seçimleri ve sağlık ölçümleri gibi faktörleri içeriyor. Bu faktörler şunlardır:
1. Daha iyi beslen
2. Daha aktif ol
3. Sigarayı bırak
4. Sağlıklı uyku al
5. Kilo yönet
6. Kolesterolü kontrol et
7. Kan şekeri yönet
8. Kan basıncını yönet
Çalışma, biyolojik yaşlanma sürecini değerlendirmek için fenotipik yaş adı verilen bir kavramı kullanıyor. Fenotipik yaş, geleneksel takvimin ötesine geçerek vücudumuzun gerçek aşınma ve yıpranmasını değerlendirmek için kan testleri gibi çeşitli işaretçileri kontrol ederek hesaplanıyor. Fenotipik yaş, kronolojik yaş (bir kişinin yaşadığı yıl sayısına dayanan yaş) ile glukoz, kreatinin gibi vücuttaki metabolizma, iltihaplanma ve organ fonksiyonuna dahil olan kimyasalların seviyelerini ölçen dokuz farklı kan testinin sonuçlarının toplanmasıyla hesaplanıyor. Birinin fenotipik yaşı, gerçek yaşından daha yüksekse, bu vücudunun biyolojik olarak daha hızlı yaşlandığını gösteriyor.
Araştırmacılar, daha iyi kalp sağlığına sahip olanların biyolojik olarak daha genç göründüğünü buldular. Örneğin, yüksek kardiyovasküler sağlığa sahip olanların ortalama kronolojik yaşı 41 iken, biyolojik olarak 36 yaşında görünüyorlardı. Düşük kardiyovasküler sağlığa sahip olanlar ise ortalama olarak 53 yaşında iken, biyolojik olarak 57 yaşında görünüyorlardı. Sosyoekonomik ve demografik farklılıkları ayarladıktan sonra, araştırmacılar, Hayatın Temel 8 kontrol listesindeki en iyi puanların, ortalama olarak, gerçek yaşından altı yaş daha genç bir biyolojik yaşla ilişkili olduğunu belirttiler.