Yeni Çalışma: Ağzınızdaki Bakteriler İlerleyen Yaşlarda Beyin Sağlığınızı Nasıl Değiştiriyor ?

Exeter Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir bilimsel araştırma, ağzı içi temizliği ve ağız içi bakterileri ile, beyin sağlığı arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamamıza olanak tanıdı. Bu çalışmaya göre ağız içi bakterileriniz kötü ve ağız içi hijyeniniz iyi değilse ilerleyen yaşlarınızda, beyin sağlığınız daha kötü ve bunama riskiniz artabilir. Tam tersi ağzınızda iyi bakteriler var ve ağız hijyeniniz iyi ise, ilerleyen yaşlarınızda beyin sağlığınız daha kötü ve bunama riskiniz azalabilir.

Ağız Bakterileri ve Beyin Sağlığı

Araştırmaya göre, belirli türdeki ağız bakterileri, yaşla birlikte beyin işlevlerinde değişikliklere neden olabiliyor. Bu durum, ağız sağlığının genel sağlık üzerindeki etkilerini göstermesi açısından çok önemli.

Bilimsel Araştırmanın Detayları

Araştırma, 50 yaş üstü 115 gönüllü üzerinde gerçekleştirilmiştir. Gönüllüler, beyin fonksiyonlarında sorun olmayanlar ve hafif bilişsel sorunları olanlar şeklinde iki gruba ayrıldı. Daha sonra bu iki grubun ağız içi bakterileri analiz edilmiştir. Beyin sağlığı bozuk olanlarda kötü bakteriler, beyin sağlığı bozuk olmayanlarda iyi bakteriler tespit edilmiş. Böylece bakterilerin beyin sağlığı üzerindeki etkileri daha iyi gözlemlenmiştir.

İyi ve Kötü Bakteriler Neler ?

Araştırmada Ağızda Bulunan İyi Bakteriler: Neisseria ve Haemophilus bakterileri, hafıza, dikkat ve karmaşık görevleri yapma yeteneği ile ilişkilendirilmiştir. Bu bakteriler beyin sağlığına olumlu etkiler sağlayabilir.

Araştırmada Ağızda Bulunan Kötü Bakteriler: Porphyromonas bakterisi hafıza sorunları ile ilişkilidir. Ayrıca, Prevotella bakterisi Alzheimer hastalığı riski taşıyan genlerle daha sık görülmektedir. Bu bakteriler ise beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Ağız İçi Hijyeni İçin Öneriler

Araştırmacılar, ağız sağlığının korunması ve beyin sağlığının desteklenmesi için şu önerilerde bulunmaktadır:

  • Sağlıklı gıdalar tüketmek (örneğin; pancar, ıspanak, roka).
  • Alkol ve yüksek işlenmiş şekerli gıdaların tüketimini azaltmak.
  • Mutlaka her gün düzenli diş ipi kullanınız
  • Mutlaka dişlerinizi her gün düzenli fırçalayınız
  • Ağzınızda istenmeyen koku ve-veya diş ağrısı gibi enfeksiyon belirtileriniz varsa hemen diş hekiminizi ziyaret ediniz
  • Genellikle uzmanlar diş hekimine yılda en az iki kez defa kontrol amaçlı gitmeyi öneriyor. Bu mümkün olmasa bile yılda en az bir kere diş hekiminizi ziyaret etmenizi öneririz. Çürük ve enfeksiyon tespitini sorun büyümeden çözmüş olursunuz. Ayrıca diş hekiminiz, düzenli olarak ağız içi dokuları kontrol ederek ağız kanseri varsa erkenden teşhis edebilir.
❏ Kaynak :

BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu