Nature dergisinde yayınlanan 3 bilimsel makaleye göre çığır açabilecek keşifler yolda. Bu bilimsel yayınlardan çıkan sonuçlara göre, bilim adamları bazı kanserlerin hayatta kalmasını sağlayan özel DNA yapısı olan ecDNA’yı anladı ve hedef almayı başardı. Bunlar DNA dışı yapılar ve kanser hücrelerinin tedaviden kaçmasına ve değişmesine sebep olurlar. Keşif, bazı agresif kanser türlerinin hayatta kalmasını sağlayan ve “dışta bulunan DNA” (ecDNA) olarak bilinen küçük, dairesel DNA parçalarının yok edilmesini hedef alıyor.
Bilimsel çalışmalarda incelenen tümörlerin %17.1’inin ecDNA içerdiği bulundu. Bu bozguncu genetik materyalin özellikle belirli meme, beyin ve akciğer kanseri formlarında daha yaygın olduğunu görüldü. Bu bulgular, glioblastoma, üçlü negatif meme kanseri ve küçük hücreli akciğer kanseri gibi zor tedavi edilen kanserlerin daha iyi yönetilmesini sağlayabilir.
ecDNA, kanser hücrelerinin hızla değişmesine ve tedavilerden kaçmasına yardımcı olur. Normal hücrelerde çok az bulunur.
Araştırmacılar, ecDNA içeren kanser hücrelerini hedef alan bir ilaç (BBI-2779) geliştirdiler. Bu ilaç, kanser hücrelerinin DNA onarımını engelleyerek kanser hücrelerinin ölmesini sağlıyor.
Özetle, bu keşif, kanser tedavisinde yeni yaklaşımlar geliştirmek için ilerisi içim büyük bir devrim olabilir ve bilim adamlarında kanserle savaşta önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.