Yeni bir bilimsel çalışma İkinci Dünya savaşı içinde ve sonunda hamile kalan annelerin bebeklerini inceledi. Savaş içinde doğan çocuklar ve anneleri kısıtlı şeker alıyordu. Savaş sonu ise şeker kısıtlaması kalktı. Araştırmacılar ikinci Dünya savaşında İngiltere’de şeker kısıtlaması olduğunu ve savaştan sonra şekerin kullanımının arttığını bildiği için 2 dönemi karşılaştırdı. Araştırma sonucu çocuğun ilk 1000 gününün önemi ortaya çıktı.
Kanada’daki McGill Üniversitesi ve ABD’deki California Üniversitesi, Berkeley ile Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar bu araştırmayı gerçekleştirdi.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında İngiltere’de gıdalara yönelik karne sisteminin Eylül 1953’te sona ermesinin ardından ortalama şeker tüketimi yaklaşık 41 gramdan (10 şeker küpü) 80 grama (20 şeker küpü) çıktı. Araştırmacılar, 1951-1956 yılları arasında doğmuş ve sağlıkları düzenli olarak izlenen 60 bin kişiyi inceledi. obezite riskinde yüzde 30 azalma olduğunu gösterdi.
Bu çalışma doğum öncesinden erken çocukluğa kadar şeker tüketiminin sınırlanmasının tip 2 diyabet ve hipertansiyon risklerini azaltabileceğini ortaya koydu. Anne az şeker tüketirse ve doğumdan sonra 2 yaşına kadar çocuğa ne kadar az şeker verilirse, ilerleyen yaşlarda çocukta diyabet ve hipertansiyon riski önemli ölçüde azalıyor. Buda 1000 günlük süreyi kapsıyor.
Araştırmada, düşük şeker tüketimine maruz kalan çocukların ilk 1000 gününde (yaklaşık üç yıl) tip 2 diyabet gelişme riskinin ortalama olarak %35 azaldığı belirlendi. Aynı dönemde hipertansiyon riskinin ise %20 azaldığı ve hastalığın başlangıcının iki yıl geciktiği gözlendi. Şeker kısıtlamasının bir kısmı, anne karnındaki dönemde bile koruyucu etkiler gösterdi. Çalışmada, özellikle şekerin erken yaşlarda tütün gibi zararlı olduğu ve çocuk gıdalarının daha sağlıklı seçeneklerle yeniden formüle edilmesi gerektiği vurgulandı.
Özetle anne karnına düştükten sonra, doğumdan sonraki 2 yaşa kadar çocuklar ne kadar az şeker alırlarsa obesite, tip-2 diyabet ve hipertansiyon riskleri azalıyor. Bu hastalıklar başlasa bile daha geç başlıyor.