Popüler Tip 2 diyabet ve kilo verme ilaçlarının aktif bileşeni olan semaglutidin, Alzheimer hastalığı riskini azaltabileceğini öne süren yeni bir çalışma yayımlandı.
Cleveland, Ohio’daki Case Western Reserve Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, üç yıl boyunca yaklaşık 1 milyon Tip 2 diyabet hastasının elektronik kayıtlarını inceledi. GLP-1 reseptör agonistleri olarak bilinen ilaç sınıfına giren semaglutid, daha fazla insülin üreterek kan şekerini düşürür ve aynı zamanda beyinle etkileşime girerek tokluk hissi verir. Semaglutidin, diğer yedi anti-diyabet ilacıyla karşılaştırıldığında Alzheimer hastalığı riskini önemli ölçüde azalttığı bulundu. Kadınlar için bu risk daha da düşük çıktı; kadınlar semaglutid kullanırken Alzheimer riskinde yaklaşık %80, erkekler ise %50 azalma yaşadı. Ancak kadınlar, çalışmada daha genç ve obezite veya depresyon riski daha yüksek olan bireylerdi, bu da düşük riske katkıda bulunmuş olabilir.
Tip 2 diyabetin kontrol altına alınmasıyla, Alzheimer riskinin düştüğü biliniyor. Yeni nesil diyabet ilacı semaglutid buna ek olarak demans (yani bunama) riskini daha azaltabilir. Bu araştırma sonuçları ve benzeyen araştırmalarda aynı sonuçlar gelirse, semaglutidin Alzheimer açısından diyabetli hastalarda devrim niteliğinde bir koruma sağlayabilir.