Yeni Çalışma: Diyet Gazlı İçecekler Kalp Sağlığını Ne Kadar Bozuyor?

Gazlı diyet içecekler, geleneksel gazlı içeceklere kıyasla daha az kalori veya hiç kalori içermeyen, şeker yerine yapay tatlandırıcılar içeren içeceklerdir. Genellikle kola, gazoz, olarak üretilirler.

Yeni bir araştırmaya göre gazlı diyet içecekler, atriyal fibrilasyon (AF) olarak bilinen bir kalp ritmi bozukluğu riskini %20’ye kadar artırabilir. Haftada en az iki litre yapay tatlandırıcı içeren içecek tüketen kişilerin AF geliştirme riskinin arttığı belirlendi. Uzmanlar, su gibi kalorisiz ve sağlıklı içeceklerin tercih edilmesini ve diyet içeceklerin sınırlandırılmasını öneriyor.

Arrhythmia and Electrophysiology dergisinde yayımlanan çalışmada, 37 ila 73 yaş arasındaki yaklaşık 202.000 İngiliz incelendi.

Çalışma, haftada en az iki litre yapay tatlandırıcı içeren içecek tüketen kişilerin, hiç tüketmeyenlere göre AF geliştirme riskinin %20 daha yüksek olduğunu buldu. Tatlandırıcı konulmamış şekerli gazlı içeceklerin de riski %10 oranında artırdığı belirlendi.  Ayrıca gazlı içecekler yerine, 1 bardak portakal veya sebze suyu gibi, şekersiz meyve suları içmek, %8 daha düşük atriyal fibrilasyon riski ile ilişkilendirildi.

Bu çalışma, diyet gazlı içeceklerin kalp sağlığı için risk oluşturabileceğini gösteren ilk çalışmalardan biridir. Uzmanlar, su gibi kalorisiz ve sağlıklı içeceklerin tercih edilmesini ve diyet içeceklerin sınırlandırılmasını öneriyor. Mümkünse su içmeli. İlla bir şey içecekseniz doğal meyve suyu yada sebze suyu içebilirsiniz. Gazlı içecekler içecekseniz şekerli olanların kalbinizde ritm bozukluğu riskini % 10 artırdığını, diyet gazlı içeceklerin ise % 20 artırdığını unutmayınız.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu