Yeni Bilimsel Çalışma: Alzheimer Hastalığı İnsandan İnsana Nasıl Bulaşıyor?

Alzheimer hastalığının bulaşıcı olup olmadığı uzun zamandır tartışılan bir konuydu. Son araştırmalar, nadirde olsa tıbbi uygulamalar sebebiyle insandan insana geçebileceğini gösteriyor.

Yapılan yeni bir bilimsel çalışmada: Vefat etmiş ve kadavra olarak adlandırılan kişilerin beyninden alınarak, başka canlı hastalara tedavi için verilen büyüme hormonlarının, bir grup hastada erken başlangıçlı Alzheimer’a sebep olduğu keşfedildi. İngiltere’de böyle hormon nakli almış, 8 kişiye Alzheimer’in bulaştığı düşünülüyor. Büyüme hormonu alınan kişilerdeki büyüme hormonuna geçen proteinler, Alzheimer’in bulaşmasını sağlıyor. Kadavradan, canlı insana büyüme hormonu nakli yasak ve artık yapılmıyor.

Uzmanlar, Alzheimer’ın günlük hayatta canlı insandan, başka bir canlı insana, bulaşabileceğine dair bir kanıt olmadığını vurgulamaktadır. Bu iç rahatlatan güzel bir haber. 

Yeni çalışma, Alzheimer’ın prion hastalıklarıyla benzerlikler taşıdığını gösteriyor. Hastalık, beyinde yayılan bulaşıcı, yanlış katlanmış proteinlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu araştırma, Alzheimer’ın kontamine hipofiz hormonu ile tedavinin bir sonucu olarak ortaya çıkabileceğine dair kanıt sundu.

❏ Kaynak :

BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu