Yeni Araştırma: Yeni Bir Cihaz Beyni Vücuttan Bağımsız Olarak Çalıştırmayı Başardı

Normal şartlarda insan beyni vücuda bağımlı olarak çalışır. Vücuda giren oksijen, yiyecekler ve vücut ısısı gibi faktörelr beyni canlı tutar. UT Southwestern Medical Center’daki araştırmacılar, beyni vücuttan izole ederek birkaç saat boyunca canlı ve işlevsel tutabilen bir cihaz geliştirdi. Cihaz, bir domuz beyni modeli üzerinde test edildi ve Scientific Reports dergisinde yayınlandı. Araştırmada uyutulan bir domuz vücuttan ayrıştırılarak bir bilgisayar yazılımı tarafından, vucuttan bağımsız olarak 5 saat daha olumsuz değişiklikler olmadan hayatta kalmayı başardı.

Cihaz, insan beynini diğer bedensel işlevlerden bağımsız olarak incelemenin yeni yollarını açabilir. Ayrıca, beyne daha doğal kan akışını taklit eden kardiyopulmoner bypass makinelerinin tasarımını bilgilendirebilir.

Araştırma ekibinin lideri Dr. Juan Pascual, “Bu yeni yöntem, beyne odaklanan araştırmayı vücuttan bağımsız hale getiriyor ve bu da daha önce hiç yapılmamış şekilde fizyolojik sorulara cevap vermemizi sağlıyor” dedi.

Cihaz, beynin temel işleyişini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Ayrıca, beyin yaralanmalarının tedavisi ve yeni beyin implantlarının geliştirilmesi gibi uygulamalarda kullanılabilecek yeni terapilerin geliştirilmesine yol açabilir.

Cihazın klinik kullanıma girmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ancak, beynin işleyişi ve hastalıklarının anlaşılması için önemli bir gelişme potansiyeli taşıyan bir çalışma. Ayrıca ilerde beyin nakli ile ilgili atılacak adımlarda büyük kolaylıklar sağlayabilir. Yada ağır yaralanmalarda vücut tamir edilirken, beyin canlı tutulabilir.

❏ Kaynak :

BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu