27 Mayıs’ta ABD’deki New York Üniversitesi’nde gerçekleştirilen operasyonda, göz naklinde bir çığır açıldı. Geçmişte, kornea ve iris gibi bazı göz yapıları nakledilebiliyordu. Ancak, göz küresi nakli, şimdiye kadar mümkün olmamıştı. İlk defa tam göz nakli yani göz küresi nakli yapıldı.
27 Mayıs’ta ABD’deki New York Üniversitesi’nde gerçekleştirilen operasyonda, iş kazası sonucu sol gözünü kaybeden 46 yaşındaki Aaron James’e, bir organ vericisinin gözü ve sol yüzü nakledildi. Ameliyat yaklaşık 21 saat sürdü. Operasyona 140’tan fazla sağlık çalışanı operasyonu yapan ve izleyici olarak katıldı.
Operasyonda, James’in kendi gözünün kornea, lens ve iris gibi yapıları, organ vericisinin gözünün gökküresi ile değiştirildi. Ayrıca, gözün sinir yenilenmesini güçlendirmek için, organ vericisinin iliğinden alınan yetişkin kök hücreleri de enjekte edildi.
Operasyon, başarılı bir şekilde tamamlandı. Hastaya Dünya’da ilk defa göz nakli yapıldı. Ayrıca elektrik çarpması sonucu yaralanan hastaya yüz naklide yapıldı.
Nakil yapılan görüp görmeyeceği konusunda şu an belli değil fakat hastanın retinasında kan akışı olduğu saptandı. Göz kayıplarında estetik sorunlar çok ön planda bu sebeple hasta görmese bile hasta açısından estetik ve görüntü açısından da çok büyük başarı olarak bu ameliyat niteleniyor.
Operasyonu gerçekleştiren ekip, bu başarı için kök hücre teknolojisinin önemini vurguladı. Kök hücreler, zarar görmüş hücrelerin yerini almak için kullanılıyor ve bu sayede, vücudun kendi kendini yenilemesine yardımcı oluyor.
Dünyanın ilk tüm göz nakli, tıp dünyasında önemli bir gelişme. Bu operasyon, körlük tedavisi için yeni umutlar sunuyor.