İleri Yaş Gebelikleri İçin Sağlık İpuçları

35 yaşın üzerinde olan gebelikler tıp açısından ileri yaş ve riskli gebelikler olarak tanımlanır. Bu sebeple iyi izlenmesi gerekir. Hamilelik öncesi ve sırasında ekstra tedbirler almak gerekebilir. Özellikle hamileler hamilelik öncesi ve sonrası bazı konulara dikkat etmelidir. Bunlar:

1. Hamile kalmadan önce hekime danışınız. Var olan tüm hastalıklarınızı, aşılarınızı vs hekiminiz değerlendirecek riskler varsa tedbir alacaktır.

2. Gebe kaldığınızda sigaradan uzak durunuz.  Sigara içimi olan ileri yaş gebeliklerde erekn doğum, prematüre doğum ve ani bebek ölümü riski yüksek

3. Gebelik süresince alkol almayınız. İleri yaş gebeliklerde alkol kullanan gebelerde çocuklarda zeka ve zihin problemleri riski artıyor. Ayrıca çocuklarda büyüme problemi oluyor. Alkol bebek için toksik kimyasal madde yerine geçiyor.

4.Hamilelik süresince ilaç kullanımını en aza indirin ve doktorunuzun kontrolünde kullanınız. Az ilaç almaya hatta hiç kullanmamaya dikkat ediniz. Masum sanılan basit bir sivilce ilacı bile bebekte doğumsal anomali ve sakatlığa sebep olabilir Bazı antibiyotikler, bazı sara hastalığı ilaçları, bazı tansiyon ilaçları çocukta doğumsal anomali yani sakatlığa sebep olabilir.

5. Aşılarınız tam mı kontrol ediniz. Hekiminizle bu konuyu yeterli zaman ayırarak konuşunuz. Özellikle su çiceği ve kızamıkçık bebeğe çok zarar veren sakatlığa yol açabilecek virüslerdir. Eğer geçirmediyseniz yada hatırlamıyorsanız doktorunuz aşı yapabilir. Ayrıca tetanoz aşısı hamilelik öncesi ve hamilelikte yapılabiliyor. Buna hekiminiz karar verecektir. Hepatit aşısıda gerekli görülürse hekiminiz tarafında önerilecektir.

6.Hamile kalmadan 1 ay önce başlayıp, hamile kaldıktan sonraki 2 ay boyunca folik asid kullanınız. Bunu sakın siz yapmayınız. Hekimiz başlayacaktır. Bu vitamin nöral tüp defekti denilen doğumsal sakatlığı önlüyor. Bu vitaminin eksikliğinde bebekler omurilik kısmı açıkta olarak dünyaya gelebiliyor.

7. Hamile kaldıktan sonra  hekiminiz kalsiyum desteği verecektir. Ayrıca bulantıların bittiği 3 ay sonunda hekiminiz size kan eksikliği riski açısında demir verebilir. Hekiminiz verdiğinde bunları almayı ihmal etmeyiniz. Genellikle bu mineral takviyeleri ekstra bir sağlık sorunu olmadığı sürece hekimler tarafından rutin verilmektedir.

8. Cinsel yolla bulaşan klamidya ve gonore hastalığı erken doğuma sebep olabilir. Bu iki hastalık için hamile kalmadan önce test yaptırıp hekiminize danışınız. Hekiminiz var ise tedavi başlayacaktır.

9. İdeal kiloda doğuma girmelisiniz. Bu ileri yaş gebeliğinde önemli. Çok kilolu olursanız artan cerrahi risk (kanama, enfeksiyon …) ve zor doğum riskini tetikliyor. Ayrıca çok zayıf olanlarda da riskler var: erken doğum ve düşük doğum tartılı bebek doğurma riski artıyor.

10.Dişlerinizde problem varsa bunu hamile kalmadan önce çözmelisiniz. Çünkü dişte çürük olması erken doğum riskini beraberinde getiriyor. Hamile kalmadan önce mutlaka bir diş hekiminize gözükmelisiniz.

11. Kediniz var ise toksoplazma denilen bir parazit taşıma olasılığı var. Buda düşüğe sebep olabilir. Bu sebeple toksoplazma testi yaptırmanız önerilir. Kediniz genellikle aşılı olacaktır. Ama yinede testi yaptırmakta fayda var.

12.Ailenizde genetik hastalıklar var ise mutlaka genetik danışmanlık alınız. Ailevi bir genetik hastalık yoksa genetik danışmanlık almak samanlıkta iğne aramak gibidir. Faydası olmayabilir.

13. Hamilelik sırasında aşırı egzersiz ve yorgunluktan kaçınız. Düşük riskini tetikler. Sauna kaplıca gibi sıcak ortamlarda girmeyiniz. Sıcak yani hipertermi düşük riskini artırır.

14.  Kafeinden uzak durunuz. Düşük doğum ağırlığına sebep olabilir.

15. Bol bol balık tüketiniz. Haftada 1-2 defa. Ama civa oranı yüksek balıklardan kaçınınız. Bebeğe zarar verebilir. doğumsal anomali yani sakatlık riski artabilir. En ideal deniz ürünleri : Karides, somon, sazan gibi balıkların civa oranı azdır ve daha az risk taşırlar


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu