Tarçın beyin kanaması yapabilir. Çok lezzetli aromatik ama masum değil, Çünkü içinde kan sulandırıcı kumarin var ve eğer aşırı tarçın tüketilirse beyin kanaması ortaya çıkabilir.
TARÇIN NASIL ELDE EDİLİR?
Tarçın ağacın kurutulmuş kabuklarından elde edilir. Kabukların dış kısmında mantar tabakası bulunur ve grimsi renklidir. Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir.
TARÇIN VE KUMARİN
Tarçın normalde bir ağacın kabuğundan elde edilen, aroması güzel tat veren ve aynı zamanda kan şekerini düzenleyen faydalı bir besin. Ancak bu kabuğun yani tarçının içinde kumarin denilen bir madde var. Bu madde kanı sulandırıyor. Kanın sulanması demek pıhtılaşmasının önlenmesi anlamına geliyor. Bazı kalp hastaları kumarini ilaç olarak kullanıyor. Ancak kan biraz fazla sulanırsa deride, eklemlerde kanamalar morarmalar meydana geliyor. Belli bir dozun üzerinde kumarin alınır ve kan sulanırsa ani beyin kanaması ortaya çıkabilir. Buda sakatlıktan ölüme kadar gidebilen çok ağır bir tabloya sebep oluyor.
KALP HASTALARI KUMARİNİ ÇOK DİKKATLİ KULLANIYOR
Ritm bozukluğu ile seyreden kalp hastalıklarında kan kalp içinde pıhtılaşırsa büyük problemler olur. Beyne ve hayati organlara pıhtı atabilir. Hasta sakat kalabilir yada ölebilir. Kanın kalp içinde pıhtılaşmasını önlemek için kan sulandırıcılar kullanılır. Bunlardan biride kumarindir. Ama kalp hastları kumarini çok dikkatli kullanır. Sürekli kan ölçümü yaparak belli bir ayarda tutarlar. Aksi takdirde kan fazla sulanırsa beyin kanaması ortaya çıkabilir.
PİYASADA KAÇ ÇEŞİT TARÇIN VAR ?
Piyasada eskiden sadece Seylan tarçını vardı. Ve bu elde ediliş yöntemi itibarı ile az kumarin içeriyordu. Zararsızdı. Ama bugünlerde Endonezya ve Vitenam’dan da tarçın geliyor. Bunların ise içerisinde elde ediliş biçiminden dolayı fazla miktarda kumarin var ve bu iki ülkeden gelen tarçın tehlikeli olabilir. Seylan çayının 1 gramında 0,1 mgr kumarin var. Endonezya ve Vietnam kökenli tarçınların 1 gramında ise 6,8 mgr kumarin var.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ DOZ OLARAK NE KADAR KUMARİN ALINMASINI ÖNERİYOR ?
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 70 kiloluk bir insanın alabileceği en fazla kumarin miktarının 7 miligram olabileceğini söylüyor. Bu durumda Vietnam yada Endonezya kökenli tarçının 1 gramı verilen sınıra neredeyse çok yakın.
TARÇIN TÜKETİMİ NEDEN ARTTI ? NEDEN İNSANLAR AŞIRI TARÇIN TÜKETİYOR ?
İnsanlar son zamanlarda tarçının kan şekerini düzenlediği bilgisi üzerine aşırı miktarda tarçın tüketmeye başladı. Suya ve başka gıdalara tatlılara, çikolata, keklere vs. katarak aşırı tarçın tüketim çılgınlığı ortaya çıktı. Kaşık kaşık katılıp yeniliyor. Ama buda bir anda beyin kanamasına sebep olabilir.