Yapılan son çalışmalara göre mağazaların çıkış kısmında bulunan ve hırsızlığa karşı koruyucu olarak konulan levhalar kalp pili olan kişilere zarar verebiliyor. Hatta hayati tehlike oluşturuyor.
Mağazaların çıkış kısımında bulunan ve hırsızlığa karşı koruma alarm levhaları: kalp pili etkileşime girebiliyor. Eğer kişide takılı olan şok veren cinsten bir pil ise, plaklardan gelen sinyali yanlış algılama sorun gibi algılayıp kalbe ani şok veriyor. Buda hayati tehlikeye sebep oluyor.
ŞOK VEREN KALP PİLİ NEDİR NE İŞE YARAR ?
Şok pilleri tehlikeli kalp ritm bozulmalarına karşı ani kalp durmasını önlemek için geliştirilmiş cihazlardır. Kalbin içerisine yerleştirilirler. Ritmi düzenlerler. Diyelim ki kalpte aniden bir ritm bozukluğu oldu. Normalde hayati tehlike yaratan ritm bozukluğuna doktorlar dışarıdan şok uygular ve kalp eski ritmine döner. Şoklu kalp pilleri ise akıllı pillerdir. Bazı ritm bozukluğu olan hastalarına takılır. Pil kalpte hayati tehlike yaratacak bir ritm problemi algıladığın da kendiliğinden akıllı şok vererek kalp ritmini normale döndürür. Bir nevi doktorların yaptığı uygulamayı taklit eder. Çok faydalıdır. Hastaneye ulaşmak, doktora ulaşmak ve şok uygulamak normalde uzun sürer. Ama şoklu kalp pili olanlar bu sürece gerek kalmadan şok vererek kalp ritmini normale döndürür. Hastalar şu soruyu çok sorar: her ritm bozukluğunda kullanılır mı şoklu kalp pilleri ? HAYIR Ancak belli kalp hastalıkları olanlar şoklu kalp pilinden fayda görür.
MAĞAZADA NE OLUYOR ?
Eğer şok veren kalp pili olan kişi bu hırsızlıktan koruma levhalarına yakın durursa ve-veya bunları fark etmez ise kalp pili o levhalarla etkileşime girip yanlış algılama yapıyor. Sonra da normal çalışan kalbe şok vererek kalbin ritmi tam tersi düzeltmek yerine bozuyor. Normalde ritmi bozulmuş bir kalbe şok verilirse düzelir. Ama ritmi normal olan bir kalbe şok verilirse tam tersi ritmi bozulur.
PEKİ BU LEVHALARA UZAKLIK SINIRI NE KADAR ?
Kişi mağazaya girerken çıkarken dikkat etmelidir. Bu alanları çabuk geçmelidir. Bu cihazlara 1 metreden fazla yakın mesafede beklememelidir. Levhalara 1 metre mesafe veya daha yakın bir mesafede beklerseniz yanlış şok olayı etkileşim olabilir.
YURT DIŞI NASIL ÇÖZMÜŞ ?
ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) kalp pili olan hastaların hırsızlık önleme sistemlerinden uzak durmaları tavsiyesinde bulunuyor. Alışveriş yapın ama bu levhaların yanında beklemeyin önerisi getiriyor. Mağaza sahiplerine de yazı ve işaretlerle bunların yerini müşterilerinize bildirin önerisinde bulunuyor.
MAĞAZA SAHİPLERİNE DÜŞEN GÖREV
Mağaza sahipleri de çıkıştaki levhaları gizlememeli veya gizli ise insanları bunların yeri konusunda uyarmalıdır. Böylece bu levhayı gören ve şoklu kalp pili olan kişi bunlara yakın durmaz ve hayati tehlike yaşamaz.
ÖZET:
Sizde veya bir yakınınızda şoklu kalp pili var ise mağazaya girerken dikkatli olun, levhaları çabuk geçin ve gerekirse yetkililere bu levhalar nerede var diye sorunuz Çoğu açıkta. Nadiren gizleniyor.
KALP PİLİ OLANLAR ELBETTE ALIŞVERİŞ YAPIN AMA …
Burada yanlış anlaşılmaması gereken husus şu: kalp pili olanlara alışveriş yapmasın mı ? HAYIR TABİ Kİ RAHATLIKLA ALIŞVERİŞ YAPABİLİRLER. AMA MAĞAZA ÇIKIŞINDAKİ HIRSIZLIKTAN KORUMA LEVHALARININ YAKININDA DURMAMALIDIRLAR. BU ALANLARI ÇABUK GEÇMELERİ ÖNERİLİR.