Gergedan Virüsü İçin Doktorlar Uyardı !!!

Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığı düzenli olarak tüm illerde görülen virüs çeşitlerini her ay düzenli olarak saptıyor Bu yıl da Kasım-Aralık aylarında Türkiye genelindeki tüm illerden gelen verilerde grip virüsü dışındaki virüslerin % 40 Gergedan virüsü olduğu ortaya çıktı.

Peki nedir bugün gergedan virüsü ?
Gergedan virüsü gribe benzer belirtilere sebep olan bir virüs. Tıptaki adı Rhino virüs. Üst solunum yollarını tutuyor. Bu hastalığı geçiren kişilerin öksürmesi hapşırması sırasında ortama yayılan ve görülemeyecek kadar küçük olan zerrecik ve damlacıkların solunum yoluna girmesi ile oluyor. Ayrıca tokalaşma ile elimize bulaşıyor. Biz elimizi ağzımıza burnumuza ve gözümüze sürdüğümüzde hastalık bize geçiyor.

Kuluçka süresi ne kadar ?
Hasta kişilerle temas ettikten 12-72 saat sonra bu belirtiler ortaya çıkıyor

Hastalığın Belirtileri
Bu hastalığın en büyük özelliği başlangıçta burunda kuruma ve karıncalanma oluyor. Daha sonra boğaz ağrısı ve boğazda karıncalanma, burun akıntısı, burunda dolgunluk ve sürekli devam eden burunda bir tıkanma hissi, hapşırma, kulaklarda basınç hissi, tat duyusunda azalma, hastaların üçte birinde öksürük, ses kısılması, bazen öksürme nöbetlerin arkasından bulantı ve kusma. Bu hastalık ayrıca sinüzit filmi olan kişilerde sinüzitin daha da artmasına sebep olabiliyor. Bu da şiddetli baş ağrısına ve ateşe sebep olabilir.

Bu Hastalığın Bulaşmasını Önlemek için Ne Yapabiliriz ?
Tüm grip türü hastalıklarda olduğu gibi , bu hastalıkta da mümkün olduğu kadar grip olan kişiden uzak durunuz. Mümkünse toplu taşımayı az kullanınız. Bu virüs solunum yoluyla geçebildiği gibi, gribe sebep olan diğer virüsler gibi daha da çok oranda –tokalaşma- ile geçiyor. İnsanlarla tokalaşmayı minuma indiriniz. Tokalaşma sonrası elinizi ağız, burun ve gözlere değdirmeden uygun zamanda hemen yıkayınız. Özellikle iş ortamlarında elinize burnunuza gözünüze ve ağzınıza sürmemeye dikkat ediniz. Masa sandalye gibi yüzeyleri sık sık temizlemeye gayret ediniz. Ayrıca bulunduğunuz ortama belli zaman aralıklarında havalandırma nız sizi bu hastalıktan koruyacaktır

TEDAVİ
Bu hastalığa antibiyotik iyi gelmez. En doğru tedavi yöntemi bağışıklık sisteminizi desteklemektir. Bol bol C vitamini alınız. Doktorunuz tarafından reçete edilmiş hastalık belirtilerini hafifletici ilaçlar kullanabilirsiniz. Örneğin halsizliği ve ağrıyı önleyici ilaçlar, burun tıkanıklığını açan ilaçlar gibi. Sinüzit ile devam eden gergedan virüsü durumlarında hekimize danışınız. Belki bu ikinci hastalık durumunda antibiyotik takviyesi hekiminiz tarafından yapılabilir.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu