2024 Yılında Sağlık Alanında Dönüm Noktası Olan 10 Yeni Gelişme

  1. Kök Hücre Tedavisi ile Görme Yetisi Geri Kazanımı: Osaka Üniversitesi’nden bir ekip, organ nakli ile başarısız olan hastalarda, kök hücreler kullanarak göz hastalıklarını başarıyla tedavi ettiler. Hastalara görme yetisini geri kazandırdılar.
  2. Yapay Yumurtalık Geliştirme Adımı: Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları, insan yumurta oluşumunun “hücre atlasını” oluşturarak, yapay over geliştirme çalışmalarında ilerleme kaydetti. Bu, kadın kısırlığı için ilerde potansiyel yeni tedavileri beraberinde getirebilir.
  3. CAR T-hücre Tedavisi ile Beyin Kanserinde Yeni Umut: Beyin kanseri olan çocuk hastalarda CAR T-hücre infüzyonu yaparak umut verici sonuçlar elde edildi. Bu tedavi, glioblastom gibi agresif beyin kanserlerinde hayat kurtarma potansiyelini taşıyor. hastanın kendi bağışıklık hücrelerinin genetiği değiştirilerek kanser hücrelerine saldırmaları için yeniden programlandığı bir kanser tedavi yöntemidir.
  4. Köprü RNA’lar ile Yeni Nesil Gen Düzenleme: Bilim insanları, DNA’nın genetik dizilerinin yeniden düzenlenmesini sağlamak için köprü RNA’lar kullanarak daha karmaşık gen düzenleme yöntemleri geliştirdi. Köprü RNA’lar, hasarlı DNA dizilerini doğru dizilimlerle değiştirir ve böylece hücresel düzeyde hastalığa neden olan mutasyonları düzeltir.
  5. Gen Terapisi ile İşitme Kaybı Tedavisi: Philadelphia Çocuk Hastanesi’nden bir ekip, OTOF geninin işlevsel bir kopyasını bir çocuğun iç kulağına gen terapisi ile aktararak kalıtsal işitme kaybını tedavi etmiştir. Bu tedavi, kalıtsal yani, ailevi işitme kaybında önemli bir adımı temsil ediyor.
  6. Domuzdan İnsana Böbrek Nakli : Massachusetts Genel Hastanesi’nde yapılan bu işlem, bir insana, domuzdan yapılan ilk böbrek nakliydi. Bu, organ yetersizliği yaşayan hastalar için büyük umutlar vaat ediyor.
  7. Şizofreni Hastaları İçin Yeni İlaç : FDA, 30 yıl içinde şizofreni tedavisinde kullanılan ilk yeni ilaç sınıfını onayladı. adı verilen ilaç, halüsinasyonlar ve sanrılar gibi semptomları yönetmeye yardımcı oluyor. Yan etkileri daha az. Ve çığır açacak gibi duruyor.
  8. Otoimmun Lupus Hastalığının Sebebi Bulundu : 2024 yılında yapılan keşifte, lupus hastalığının sebebi olarak X kromozomundaki bir hatanın, hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı ortaya konuldu.
  9. Alzheimer İçin Erken ve Doğru Kan Testi: Pittsburgh Üniversitesi’de 2024 yılında geliştirilen yeni bir kan testi (APS2 kan testi), Alzheimer hastalığını yaklaşık %91 oranında doğru bir şekilde teşhis etmeyi sağladı, mevcut doktor muayenelerine göre %30 daha yüksek bir doğruluk sağladı.
  10. İlk Yapay Kornea Nakli : İngiltere’de yaşayan 91 yaşındaki Cecil Farley, 15 yıldır sağ gözünde sorun yaşıyordu ve görme yetisini kaybetmişti. İnsan korneasıyla yapılan bir ameliyat başarısız oldu ve doktorlar bir sonraki ameliyatın da başarısız olabileceğini söyledi. NHS doktorları, Farley’in gözüne şubat ayında yapay kornea implantı yerleştirdiler. Bu sayede Farley görme yetisini geri kazandı ve İngiltere’de yapay kornea nakli, yapılan ilk kişi olarak tarihe geçti

BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
✅ Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu