Yaşlandıkça beyin sağlığımızı nasıl koruyabiliriz? Yapılan yeni araştırmalar, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer dijital cihazların bu konuda düşündüğümüzden çok daha faydalı olabileceğini ortaya koydu. Telefonlar, tabletler ve diğer cihazlarla ilgilenen 50 yaş üstü kişilerin analizi, teknolojinin doğru kullanılırsa, sanılanın aksine bunamaya sebep olmadığını, bilakis zihnin sağlıklı yaşlanmasını sağladığını gösteriyor.
Yapılan yeni bir bilimsel araştırmaya göre, 50 yaş üzeri bireyleri kapsayan kapsamlı bir meta analiz sonucu, dijital cihaz kullanan kişilerin bilişsel gerileme oranlarının daha düşük olduğu ortaya çıktı. Toplam 411.430 yetişkini içeren 57 çalışmanın incelendiği bu analiz, “dijital demans” gibi endişe verici teorilerin gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor. Yani tablet ve telefonla oynamak bunamaya sebep olmuyor, bilakis beynin sağlıklı yaşlanmasına yardımcı oluyor.
Çalışmadan Çıkan Sonuca Göre Mekanizma Nasıl Çalışıyor Olabilir ?
Bu durumun iki yönlü bir açıklaması olabilir: Zihinsel kapasitesi yüksek bireyler teknolojiye daha yatkın olabilir. Öte yandan, dijital cihazların sunduğu karmaşık görevler, sosyal etkileşimler ve bilişsel destek araçları (GPS, hatırlatıcılar vb.) da zihni aktif tutarak fayda sağlıyor olabilir.
Tablet ve Telefonu Hangi Kullanım Şekli Daha Faydalı?
Teknolojiden en iyi şekilde yararlanmak için onu pasif değil, aktif bir şekilde kullanmak önemli. Sosyal medya aracılığıyla bağlantıda kalmak, bulmaca ya da strateji oyunları oynamak, dijital takvimler ve hatırlatıcılarla günlük hayatı düzenlemek yaşlı bireyler için zihinsel bir egzersiz niteliği taşıyabilir.
Öneriler ve Sonuç
Araştırmacılar, dijital cihazların doğru kullanıldığında yaşa bağlı zihinsel gerilemenin önlenmesine katkı sağlayabileceğini söylüyor. Yine de, bu etkinin tam olarak nasıl gerçekleştiğini daha çok araştırmak gerekiyor. Dijital çağda yaş alırken zihnimizi de genç tutmak mümkün olabilir. Anahtar ise teknolojiyle sağlıklı ve bilinçli bir ilişki kurmakta yatıyor.