Yeni bir bilimsel çalışma, şeker eklenmiş gazlı içecekler (kola, gazoz, enerji içecekleri) ve şeker eklenmiş meyve sularının küresel sağlık üzerindeki ortaya çıkardı. 184 ülkeyi kapsayan bir analize göre, 2020 yılında 2,2 milyon yeni tip 2 diyabet vakası bu içeceklere bağlanıyor. Benzer şekilde, araştırmacılar 1,2 milyon kardiyovasküler hastalık vakasını da şekerle tatlandırılmış içeceklere bağlıyor.
En Çok Dünya’da Hangi Bölgeler ve Ülkeler Alarm Veriyor ?
Şekerle tatlandırılmış içeceklerden en çok etkilenen bölgeler, Latin Amerika, Karayipler ve Sahra Altı Afrika’dır. Kolombiya, Rusya ve Nijerya Alarm veriyor. Yüksek gelirli gelişmiş ülkelerde şeker eklenmiş içeceklerde tüketiminin sabitlendiği görülürken, gelişmekte olan ülkelerde agresif pazarlama nedeniyle hızlı artışlar yaşanmaktadır. Bu içecekler, özellikle daha az gelişmiş ülkelerde, her yıl milyonlarca ölüme katkıda bulunmaktadır.
Kimler Şekeri Daha Çok Tüketiyor ?
Tüketim, daha genç erkeklerde ve belirli bölgelerde daha yüksek eğitim seviyesine sahip olanlarda genellikle daha yüksektir.
Yılda Ne Kadar Kişinin Bu İçeceklerden Öldüğü Tahmin Ediliyor ?
Çalışma, şekerli içeceklerden kaynaklanan 80,000’den fazla tip 2 diyabet ve neredeyse 258,000 kardiyovasküler hastalık kaynaklı ölüm tahmin etmektedir.
Ülkelerin Sağlık Sistemi Üzerine Binen Yük Cabası
Bu koşulların neden olduğu sağlık hizmetleri üzerindeki yük oldukça ağırdır, özellikle ekonomik olarak daha az gelişmiş ülkelerde.
Şeker Yerine Suni Tatlandırıcı Kullanmak Çözüm Değil ve Endişe Yaratıyor
Birçok marka şekeri azaltıyor ancak yerine yapay tatlandırıcılar koyuyor, bu da sağlık endişelerini artırıyor. Yapay tatlandırıcıların sağlık üzerindeki uzun vadeli etkileri, devam eden araştırma ve tartışma konusunu teşkil etmektedir. Son çalışmalar, besin değeri olmayan yapay tatlandırıcıların bağırsak mikrobiyotasını etkilediğini önermektedir. Yapay tatlandırıcı sukralozun DNA hasarına ve artan kanser riskine bağlı olduğu bildirilmiştir.
Bunların Yerine Ne İçilebilir ? Diyetisyenler Ne Öneriyor ?
Diyetisyenler, şekerli içeceklerin yerine meyve aromalı su ve bitki çayları gibi daha sağlıklı alternatiflerin tercih edilmesini öneriyor