Yeni bir araştırma, yetersiz veya kalitesiz uykunun beynin daha hızlı yaşlanmasına yol açabileceğini ortaya koydu. Özellikle orta yaşlı dönemde yaşanan uyku sorunlarının, ilerleyen yaşlarda beyin sağlığını olumsuz etkileyebileceği belirtildi. 40’lı yaşlarınızda kötü uyumak beyninizi daha hızlı yaşlandırabilir ve etkilerini 50’li yaşların sonlarına doğru hissedebilirsiniz. Uyku yoksunluğunun uzun vadede beyin sağlığını olumsuz etkilediği ve orta yaşın erken dönemlerinde kötü uyku kalitesinin, ilerleyen yıllarda beyin sağlığı üzerinde daha kötü etkiler bıraktığı bulundu. Araştırma sonuçları, 23 Ekim’de Neurology dergisinde yayımlandı.
Çalışma, 15 yıl boyunca yaklaşık 589 kişiyi inceledi. Araştırmanın başlangıcında katılımcıların yaş ortalaması 40’tı. Katılımcılara uyku alışkanlıkları hakkında sorular soruldu ve uyku kalitesinin beyin yaşını nasıl etkilediği araştırıldı. Kötü uyku kalitesi, gün boyu uykulu hissetme, uykuya dalmada ve uykuda kalmada zorluk, sabah erken uyanma gibi faktörlerin beyin yaşını önemli ölçüde artırdığı bulundu. Yetersiz uykunun beyin yaşını yaklaşık 2,6 yıl daha hızlı yaşlandırdığı ortaya çıktı. 589 katılımcıdan iki ila üç kötü uyku özelliği bildirenlerin ortalama beyin yaşı, 1,6 yaş daha büyüktü. Üçten fazla kötü uyku özelliğine sahip olanların beyin yaşı ise ortalama 2,6 yaş daha büyüktü. Yani 40 lı yaşlar boyunca, 1 kişi eğer kalitesiz uyku uyursa 50 yaşına geldiğinde, beyni 52.6 yaşında bir insanın beyni kadar yaşlanmış oluyor.
Araştırmada, uyku problemlerini hayatın erken dönemlerinde ele almanın beyin sağlığını korumak için önemli olduğunu vurgulandı. Ayrıca, tutarlı bir uyku düzeninin sağlanması, düzenli egzersiz yapılması, kafein ve alkolün yatmadan önce tüketilmemesi ve rahatlama tekniklerinin kullanılması önerildi. Gelecekteki araştırmalar, uyku kalitesini artırmanın yollarına odaklanmalı ve uyku hijyeninin uzun vadeli beyin sağlığı üzerindeki etkilerini incelemelidir.
Daha İyi Uyku İçin Öneriler
Beyniniz yavaş yaşlansın istiyorsanız mutlaka aşağıdaki uyku önerilerini dikkate almalısınız
- Öğleden sonra veya akşam kafeinden kaçının.
- Yatmadan önce büyük öğünlerden ve alkolden kaçının.
- Düzenli egzersiz yapın ve sağlıklı bir diyet benimseyin.
- Her gün aynı saatte yatın ve kalkın.
- Yatak odanızı sessiz, rahat ve serin tutun.
- Yatmadan en az 30 dakika önce elektronik cihazları kapatın.