Dünya Gündemi: Lassa Ateşli Hastalığı ABD’yi Alarma Geçirdi

Amerika Birleşik Devletleri Iowa’da, Batı Afrika’ya seyahat eden bir kişi, Ebola benzeri nadir bir virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu virüs, insanlara bulaşabilen bir viral kanamalı ateş türüdür ve Lassa ateşi olarak bilinir.

Söz konusu kişi 28 Ekim Pazartesi günü öğleden sonra Iowa Üniversitesi Sağlık Tıp Merkezinde diğer hastalardan tecrit edilmiş bir şekilde yatarken hayatını kaybetti. Lassa ateşi, hemorajik (kanamalı) ateşe neden olan Ebola virüsüne benzer semptomlara sahiptir. Ancak uzmanlar ölümcül olma ihtimalinin Ebola’dan çok daha düşük olduğunu söylüyor.

Nedir Lassa Ateşi ?

Lassa ateşi, Lassa virüsünün neden olduğu ciddi bir viral hastalıktır. Enfekte olanlar, virüsü “multimammate rat” (Mastomys) olarak bilinen farelerden veya enfekte insanlardan bulaş yoluyla kapabilir. Bu hastalık genellikle Batı Afrika’da yaygındır ve viral kanamalı ateş türlerinden biridir.

Lassa Ateşi İnsandan İnsana Geçer mi ?

Evet geçer. Lassa virüsü, Lassa ateşi ile bu hastalığa yakalanan bir kişinin kanı, idrarı, büyük abdest veya diğer vücut salgılarıyla doğrudan temas yoluyla da insanlar arasında yayılabilir. Hava yoluyla insandan insana geçmez

Lassa Ateşi Belirtileri

Lassa virüsü enfeksiyonunun belirtileri genellikle hafiften şiddetliye kadar değişiklik gösterebilir. En yaygın belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, bulantı ve kusma yer alır. Bazı hastalarda ise ciddi durumlarda kanamalar ve karaciğer hasarı görülebilir. Lassa ateşi olan kişilerin yaklaşık %80’inde hiçbir belirti görülmemektedir. Vakaların %20 de ise ağır geçmektedir.

Lassa Ateşinde Ölüm Oranı Nedir ?

Lassa virüsü ile enfekte olan hastalarda genel vaka-ölüm oranı %1’dir. Ancak, şiddetli Lassa ateşi geçiren hastalarda bu oran %15’e kadar yükselebilir. Özellikle üçüncü 6 ila 9 arası hamile kadınlarda ölüm oranı daha da yüksektir.

Lassa Ateşi tedavisi

Lassa virüsü için spesifik bir antiviral tedavi yoktur; ancak hastalık belirtilerini yönetmek için destekleyici tedavi uygulanır. Ağır vakalarda ve erken yakalanırsa ribavirin adlı antiviral ilaç kullanılabilir


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu