Almanya ve Ruanda Alarmda: Yeni Salgın Tehlikesi Marburg Virüsü


Hamburg’da ortaya çıkan bir Marburg virüsü şüphesi, şehri alarma geçirdi. Afrika’dan gelen bir öğrencide görülen belirtiler üzerine yapılan incelemelerde, ölümcül Marburg virüsü ile temas ihtimali gündeme geldi. Öğrenci ve yakın çevresi karantinaya alınırken, sıkça kullandığı tren istasyonu da geçici olarak kapatıldı. İstasyondaki diğer yolculardan da örnekler toplanarak virüsün yayılıp yayılmadığı araştırıldı.

Ruanda’da, ise son derece bulaşıcı olan Marburg virüsü nedeniyle on kişi hayatını kaybetti. Ülke Sağlık Bakanlığı, Salı günü, ölümcül bir hemorajik ateş salgını olduğunu açıkladıktan birkaç gün sonra, 29 vaka onaylandığını bildirdi. Bu hastalığın onaylanmış bir aşısı veya tedavisi bulunmamaktadır.

Nedir Bu Malburg Virüsü ?

Hayvanlardan insanlara bulaşabilen Marburg virüsü, Filovirüs ailesinin ölümcül üyelerinden biridir. Ebola virüsünün yakın akrabası olan Marburg virüsü, %88 gibi yüksek bir ölüm oranına sahiptir.

Nasıl Bulaşır ?

Bu virüs, genellikle enfekte hayvanlarla (meyve yarasaları) doğrudan temas veya bu hayvanların vücut sıvılarıyla temas yoluyla insanlara bulaşır. Ayrıca enfekte kişilerin kanı veya vücut sıvıları ile doğrudan temas, virüsün bulaşma riskini artırabilmektedir. Bu, tıbbi müdahaleler sırasında yahut cenaze törenlerinde de kişiler arası yakın temas ile mümkündür. Dünya Sağlık Örgütü, Marburg virüsünün hava yoluyla yayılmadığını belirtmektedir.

Ne Zaman Ortaya Çıktı ?

Marburg virüsü, ilk olarak 1967 yılında Almanya’nın Marburg şehrinde ve Yugoslavya’da ortaya çıktı. Virüs ismini de buradan gelmektedir. O dönemde, laboratuvar çalışanları enfekte olmuş Afrika yeşil maymunlarıyla çalışırken bu virüse yakalanmışlardı. Bu durum, virüsün hayvanlardan insanlara bulaşabileceğini gösteren ilk kanıtlardan biriydi. Marburg virüsü ilk olarak Avrupa’da görüldü ancak daha sonra Afrika kıtasında daha sık görülmeye başlandı.

Baş Sorumlu Hayvan Hangisi Olabilir ?

Dünya Sağlık Örgütü, Marburg virüsünün meyve yarasalarından kaynaklandığını ve insanlara bulaştığını belirtiyor.

Marburg Virüsü Belirtileri

Ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, döküntü, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, açıklanamayan kanama veya morarma

Yakalananların Ne Kadarı Ölüyor ?

Ortalama yakalananların ölüm oranı %50 civarındadır. Geçmiş salgınlarda vaka ölüm oranları virüs türüne bağlı olarak %24 ila %88 arasında değişmiştir.

Tedavisi Var mı ?

Hayır. Bu hastalığın onaylanmış bir aşısı veya tedavisi bulunmamaktadır. Hastalara destekleyici tedavi yapılmaktadır. Destekleyici tedavi olarak oksijen ve damardan serum verilmketedir.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu