Son yıllarda popülerlik kazanan aralıklı oruç, sadece kilo kaybı ve metabolik sağlık için değil, aynı zamanda beyin sağlığı üzerindeki potansiyel etkileriyle de dikkat çekiyor. Özellikle Alzheimer hastalığı üzerine yapılan yeni bir çalışma, aralıklı orucun (intermitent fasting) bu nörodejeneratif hastalığın belirtilerini yavaşlatabileceğini hatta tersine çevirebileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar gıda alımını her gün 10 saatlik bir süreyle sınırlamanın bilişsel işlevi iyileştirdiğini ve hastalığın önemli bir belirteci olan amiloid proteinlerinin birikimini azalttığını buldu. (Alzheimer hastalığında sebebi bilinmeyen bir şekilde beyinde amiloid ismi verilen proteinler birikiyor. Ve bunlar beynin çalışmasını bozuyor.)
Araştırma Nasıl Yapıldı ?
Fareler üzerinde yapılan deneylerde, günde 18 saat oruç tutan farelerin hafıza ve uyku kalitesinde önemli iyileşmeler gözlemlendi. Bu bulgular, aralıklı orucun sadece fiziksel değil, zihinsel sağlık üzerinde de olumlu etkileri olabileceğini işaret ediyor.
Biyolojik Saat ve Alzheimer İlişkisi
Alzheimer hastalarının %80’inde görülen biyolojik saat bozuklukları, uyku düzensizlikleri ve bilişsel gerilemeye yol açabiliyor. Aralıklı oruç, biyolojik ritmi düzenleyerek bu bozuklukların etkilerini azaltabilir. Yemek saatlerini vücudun doğal ışık-karanlık döngüsüyle senkronize etmek, hem uyku kalitesini artırıyor hem de amiloid birikimini engelleyebiliyor. (Alzheimer hastalığında sebebi bilinmeyen bir şekilde beyinde amiloid ismi verilen proteinler birikiyor. Ve bunlar beynin çalışmasını bozuyor.)
Araştırma Sonucu
Bu çalışmaya göre her gün 10 saatlik dilimde yemek ve geri kalan 14 saatlik dilimi aralıklı oruç diyeti ile az yiyerek sürdürenlerde, Alzheimer belirtileri yavaşlıyor ve tersine doğru dönüyor.
Uzmanlar, zaman kısıtlı beslenmenin yani aralıklı orucun günlük yaşama kolayca entegre edilebileceğini belirtiyor. Özellikle Alzheimer hastaları için bu tür diyet değişiklikleri, umut verici bir tedavi seçeneği sunabilir. Aralıklı oruç, sadece Alzheimer değil, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıkların yönetiminde de faydalı olabilir.
Aralıklı Oruç Nedir ? Detaylı Bilgi için tıklayın
Ek hastalığı veya kronik hastalığı olanlar, mutlaka hekim kontrolünde bu diyeti uygulamalıdır. (Bu yazıdaki bilimsel çalışmaya bu makalenin sonundaki kaynak linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.)