Son Dakika: Dünya Sağlık Örgütü Tüberküloz Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü Salı günü yaptığı açıklamada, geçen yıl 8 milyondan fazla kişiye tüberküloz (verem) teşhisi konulduğunu ve bu sayının Birleşmiş Milletler sağlık ajansının kayıt tutmaya başlamasından bu yana kaydedilen en yüksek sayı olduğunu belirtti.

Geçen yıl yaklaşık 1,25 milyon kişinin tüberkülozdan öldüğünü belirten yeni rapor, pandemi sırasında yerini COVID-19’a bırakan tüberkülozun muhtemelen dünyanın en büyük bulaşıcı hastalık katili olmaya geri döndüğü açıklandı Ölümler, 2023 yılında HIV yani AIDS tarafından ölen insan sayısının neredeyse iki katı.

Nedir Tüberküloz ?

Tüberküloz, çoğunlukla akciğerleri etkileyen hava yoluyla taşınan bakterilerden kaynaklanır. Küresel nüfusun yaklaşık dörtte birinin tüberküloz hastası olduğu tahmin edilmektedir, ancak bunların yalnızca %5-10’unda belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Tüberküloz Nasıl Bulaşır ?

Tüberküloz (verem), hava yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Tedavi edilmeyen bulaşıcı verem hastası ile aynı havayı uzun süre soluyan kişiler, bu bakteriyi kapma riski taşır. Özellikle kapalı alanlarda ve kalabalık ortamlarda bulaşma olasılığı daha yüksektir.

Tüberküloz Belirtileri

Tüberküloz belirtileri arasında uzun süreli öksürük, kilo kaybı, gece terlemeleri, halsizlik ve ateş yer almaktadır.

Tüberküloz Tedavisi

Tüberküloz tedavisinin en etkili yöntemi ilaç tedavisidir. Tedavi genellikle altı ay sürer ve izoniyazid, rifampisin, etambutol, pirazinamid gibi ilaçlar kullanılır.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu