Bilim insanları, bir yetişkin meyve sineği (Drosophila melanogaster) beyninin nöron-nörondan ve sinapstan-sinapsa 3 boyutlu haritasını çıkararak insan beynini anlama yolunda büyük bir adım attılar. Bu haritaya “connectome” denir. Daha önceki araştırmalar, 302 nörona sahip bir C. elegans solucanı ve 3.000 nörona sahip bir larval meyve sineği beynini haritalamıştı. Ancak yetişkin meyve sineği, neredeyse 140.000 nörona sahip ve bunları birbirine bağlayan 50 milyon sinapsa sahip olarak çok daha karmaşık yapıya sahip.
Tam beyin haritası, son teknoloji yapay zeka ve sinir bilimciler arasındaki bir işbirliğinin sonucudur. Bu connectome, sadece yetişkin Drosophila’nın şimdiye kadar haritalanan en karmaşık beyne sahip olması nedeniyle değil, aynı zamanda meyve sineklerinin insanlarla birçok davranışı ve genetik hastalıklara neden olan genlerin %75’ini benzer olması nedeniyle de çok önemli.
Princeton Üniversitesi’nde görevli nörobiyolog Mala Murthy, bu buluşun “ilk kez herhangi bir karmaşık beynin tam bir haritasına sahip olunduğunu” ifade etti. Sırada 84 milyar nörona sahip insan beyninin haritası var. Nerelerde nasıl bağlantılar var 3 boyutlu olarak çıkarılırsa muazzam bir buluş olacak.